zondag 6 oktober 2013

Fruit met pit

Pitten, groot en klein, daarvoor moet je bij het fruit zijn. Na het waarnemen van enkele pitten, waarbij de kleuters konden raden waar de pit vandaan kwam, namen we de proef op de som en haalden er de pruim, perzik en de mango erbij. Naast het smikkelen en smullen ontdekten we natuurlijk de pitten.
Ook de druiven , wit en blauw werden waargenomen en geproefd. Juf Joke had een stuk van een druivelaar mee om te tonen.
Bij een poppenspel kwam de hele familie naar het verjaardagsfeestje van Mandarijn : citroen, sinaasappel en pompelmoes. Zo leerden de kleuters de hele familie kennen, van binnen en van buiten....  schil en pit,... Noem maar op! Het proeven mocht natuurlijk niet ontbreken !!! Je had die gezichten moeten zien bij het proeven van citroen en pompelmoes.
Tussendoor bekeken we ook enkele leuke filmpjes over fruit via de beeldbank op ons grote bord.
Intussen lag er al heel wat fruit in de kijkkast en was het tijd om het fruit te wegen. Eerst kozen ze 2 stukken fruit, die werden gewogen op de hand. Daarna voorspelden de kleuters
wat de weegschaal zou doen. De kleuters wogen daarna het fruit en alles werd met pictogrammen voorgesteld op het bord.
Loes onze klaspop stelde haar fruitwinkeltje voor in een poppenspel en leerde de kleuters ook een versje aan. In de klas hebben we nu ook een fruitwinkel en de kleuters kunnen met een boodschappenlijstje fruit kopen en betalen er natuurlijk ook voor.
Fruit is lekker en gezond en er worden ook heel wat lekkere producten gemaakt waarin fruit verwerkt wordt. Na wat brainstormen konden de kleuters heel wat ontdekken in de grote boodschappentas. Een rozijntje proeven kon natuurlijk ook.
Op papier maken we het patroon verder van de fruitspiesjes, maar in de klas maakten we een ander fruitgerecht : een fruitgezicht. 
Met een zelfgemaakt stappenplan gingen we aan de slag Het fruit schillen, in stukjes snijden of in partjes verdelen,... Daarna konden ze aan de slag om hun eigen unieke fruitgezicht te maken om het daarna heel smakelijk op te eten.
Daar bleef het niet bij. Met een fruitpers persten we enkele sinaasappels en konden we genieten van vers sinaasappelsap. Daarna proefden de kleuters nog andere fruitsappen en moesten ze die associĆ«ren met het juiste fruit. 
De kleuters konden ook nog wat filmpjes bekijken over het transport van bananen en sinaasappels en een grappig filmpje over de Plonsters die lekkere confituur maken.
Daarmee sloten we het thema "fruit " af.