maandag 21 oktober 2013

Herfst

Herfst , waar denk je aan.... Zo begonnen we het thema. Op die manier brachten de kleuters al heel wat elementen aan over dit seizoen. Elke dag bekeken we weer een ander item aan de hand van waarnemingen, spelletjes, prenten, liedjes en boeken.
Zo werden herfstbladeren waargenomen en aan de hand van een boek kwamen de kleuters te weten wat er allemaal gebeurt met de blaadjes in de herfst. De mooie herfstkleuren werden gebruikt om herfstbladeren te schilderen in een Matrix-rooster. De kleuters moesten aan de hand van het rooster de juister kleuren combineren om de herfstblaadjes te schilderen.
Verder werden ook de herfstvruchten en hun bolster, ... waargenomen aan de hand van de tastdoos . Was dat even schrikken toen er zo'n bolster van de kastanje in de doos zat. Na het waarnemen werd elk vruchtje geassocieerd met het juiste napje, dopje of bolster.
Met die herfstvruchten konden de kleuters aan de slag in de knutselhoek. Ze konden konijntjes, een eekhoorn en een egel maken. Voor de stekels van de egel gebruikten we een bolster. De bolsters werden met de nodige precisie uit de herfstbak gevist en heel omzichtig op het lijfje van plasticine geduwd. Sommige kleuters zagen het niet zo goed zitten om zo'n bolster vast te nemen.
De stap naar dieren in het bos in de herfst lag voor de hand. We hadden het over de eekhoorn die een wintervoorraad verzamelt en over het egeltje die een plaatsje zoekt om z'n winterslaap te doen. De kleuters leerden een paar leuke liedje : " ritsel, ritsel," en "egeltje lief ".
Nu zijn de kleuters volop aan het werken in hun Doremi over de herfst  en in de spelletjeshoek ligt een nieuw spel : de wintervoorraad.
Vandaag mochten de kleuters niet alleen noten proeven maar ook luisteren naar het verhaal "noten".
Morgen maken we een herfstwandeling  en gaan we letterlijk de herfstsfeer opsnuiven en beleven. Het belooft een prachtige dag te worden !!!!