dinsdag 24 september 2013

Appels en peren

Eind september, de herfst komt eraan. Tijd dus om de seizoenen te volgen en even tijd te maken voor het thema " fruit". Aan de hand van een brainstorm rond het kernwoord brachten de kleuters al heel wat elementen ivm het thema naar voor.  De appel en de peer kwamen het eerst aan bod. Met de tastdoos en een raadspel begonnen we met de waarneming. Niet alleen de buitenkant werd bekeken maar ook de binnenkant. Aan de hand van een prentenreeks kwamen de kleuters te weten hoe die appels en peren groeien.
Even proeven mocht natuurlijk ook !
Met een paar mini-boompjes, popjes, mandjes, appels maakten we een stukje van de boomgaard na. De kleuters maakten een paar situaties na. Ik gaf daarna de kleuters ook nog een paar opdrachten om dingen op een bepaalde plaats te zetten : links van , rechts van, voor, achter, tussen,... Op een speels manier waren de kleuters bezig met begrippen ivm met plaats en ruimte. Daarna mochten de kleuters elkaar opdrachten geven.
Op het prowise-bord konden de kleuters aan de slag met een tekenverhaal. De kls gaven de juf enkele tekenopdrachten en daarna waren zij aan de beurt. Goed luisteren : wat moet ik tekenen en waar moet ik het tekenen.
Daarnaast werden ook nog een paar gezelschapsspellen aangebracht : "appeltje pluk" en een telspel " appels en peren".
We verzamelden wat speelwerkbladen en maakten er een bundeltje van. Enkele opdrachten : aanvullen en schrappen van appels om het gevraagde aantal te bekomen, rijmen , woordstukjes, fruit tellen en het juiste cijfer zoeken, meest en minst,....
Appels en wormpjes, dat komt voor. Met een leuk rijmspel bouwden we een versje op over de dieren die graag een stukje meepikken van een appel als dat kan. 2 wormpjes probeerden in een verhaal de appels van de bomen te schudden, gelukkig kwam de wind even meehelpen. Met nog een paar leuke spellen erbij bleven we in het thema " appels en wormpjes". In het spel  "Rupsje Rijg " rijgen ze via een spel de parels aan de rups en langzaam kruipt de rups richting de appel. In een ander spel halen ze de juiste kleurwormpjes uit de boom en de appels rollen uit de boom; Wie de meeste appels kan verzamelen wint het spel.
In het poppenspel vandaag bracht een kabouter een appel naar de koning , een verjaardagscadeau !!! Heks Kloefneus probeerde steeds maar om de appel af te nemen .Ze toverde  zich om tot een appelwormpje om toch maar die appel te pakken. Na heel wat gegil werd Sus de mus erbij gehaald. Met z'n scherpe snaveltje pikt die het wormpje mee en de appel was gered. Je moet echt die snoetjes zien bij het volgen van het poppenspel, schitterend !!!
Morgen is er weer meer te zien in de fruitmand.