woensdag 1 februari 2017

Voertuigen

Vorige week mochten de kleuters (de jongens) zelf een thema voorstellen voor deze week. Het is een echt jongens-thema geworden  : voertuigen.
Bij de inleiding van het thema probeerden we de voertuigen thuis te brengen in zelfgekozen rubrieken :  op de weg, in de lucht, op sporen, op het water, openbaar vervoer, de bouwwerf, de boerderij,de hulpdiensten, speciale voertuigen, speelgoed,...
De kleuters stonden er zelf van te kijken dat het begrip ""voertuigen" zo ruim is.
De kleuters kunnen in de docu-boeken daar zelf nog veel over bekijken.Er zitten ook een paar kleuters in de groep die daar veel over weten en die bij het bekijken van de boeken en prenten daar heel wat kunnen over vertellen. Ze vinden het super om in die boeken te neuzen.
We zetten de bouwhoek met de materialen om wegen te construeren en de voertuigen erbij wat in de kijker. Ook de zandtafel is een bouwwerf geworden met de typische werfvoertuigen. We verrijken de klas ook met puzzels met bijhorende voertuigen rond de thema's de weg en de bouwwerf.
Het thema kan heel ruim opgevat worden maar we kozen er voor om via een speelse manier ook wat mee te geven over het verkeer.
Bij een bewegingsverhaal werden de  elementen zoals de verkeerslichten, een rotonde, de verkeerslichten, het zebrapad,... aangehaald en kwam nog eens aan bod hoe je telkens op de juiste manier moet reageren.
Je kan ook heel wat doen met de begrippen ivm met ruimte zoals links, rechts en dat deden we ook in het bewegingsverhaal en bij het volgen van een code om de bestemming van de auto te weten te komen.
In de opdrachten is er ook aandacht voor de begrippen ivm ruimte : wat komt juist voor, juist na een bepaalde auto, lijnen kunnen volgen, voertuigen herkennen vanuit een ander gezichtspunt, een andere positie,...
Bij een waarnemen van de verkeersborden werd het gebruik van de kleur en de vormen van de borden verduidelijkt en konden we de borden daardoor groeperen : je mag niet -bord / pas op -bord / je kan hier- bord enz... De kleuters probeerden de betekenis van de bord te verwoorden.
De kleuters ontwerpen ook hun eigen straat en schilderen een weg , voetpad en fietspad, de huizen langs de weg,... Daarbij tekenen ze voertuigen, voetgangers , fietsers, die rechtstaan op een stukje kurk waarmee ze dan echt kunnen spelen op hun weg.
We kregen ook een aanbod om een echte vrachtwagen waar te nemen. Dat staat ook nog op het programma. De kleuters kunnen even achter het stuur, kunnen de slaapcabine zien en gewoon al in de vrachtwagen klauteren is al een belevenis op zich ! Dat wordt leuk !
Deze week bekijken we nog een docu-filmpje over het openbaar vervoer en om de week af te sluiten kijken nog naar een aflevering van  " Rox".