zondag 19 februari 2017

De ruimte

                                                       Kom we gaan, kom we gaan
                                                  doe je ruimtepak maar aan
                                            want we gaan naar die hele mooie gele
                                         naar die hele mooie ronde grote gele maan
                                                  
In de klas leeft het thema " de ruimte " heel erg. De kleuters weten bij de waarnemingen en de gesprekken zelf ook al heel wat en vertellen enthousiast. 
Zo kregen ze al heel wat info over : wat zien we in de ruimte ...
en kwamen we tot de verschillende onderwerpen zoals planeten, maan , sterren, de zon.
De kleuters kennen al heel wat namen van de planeten en weten ook vaak hoe die er uit zien. Ze weten dat de zon een ster is die  dicht bij ons staat en ons licht en warmte geeft.
De kleuters slaan alle info op en gaan dan verder snuisteren in de docu-boeken in de boekenhoek. Ze komen vaak foto's tonen en geven er dan wat uitleg over.
Daarnaast hadden we het over : de mens in de ruimte...
en kwamen we tot de volgende onderwerpen zoals raket, ruimteveer, astronaut, satelliet, ruimtestation. We bekeken ook een paar leuke filmpjes over de ruimtevaart.
De kleuters kunnen nu ook op de "raketbasis" in de klas zelf aan de slag en bouwen satellieten, raketten. Ze verkleden zich als astronaut en lanceren de raket richting maan.
Als we horen 10, 9,8,7,6,5,4,3,2,1.... dan weten we wat er aan het gebeuren is.
De kleuters bedachten ook ruimtegeluiden en volgden een muziekpatroon waarbij ze de passende geluiden moesten maken.
Verder zijn de kleuters druk bezig in hun Doremi  en oefenen we nog even het schrijven van de cijfers in een ander werkboekje over de ruimte.
De schrijfdans-sessie over de raket mogen ze nu nog eens overdoen op papier en er zitten schitterende werkjes tussen.
De strijkparels staan ook op de tafel met een heel wat patroonkaarten erbij en de kleuters zijn precies niet te houden. Ze maakten al raketten , astronauten , vliegende schotels en planeten. Het lukt ze heel goed om het voorbeeld na te maken.
Eind volgende week vieren we Carnaval op school en met de kleuters kwamen we na een gesprek op het idee om ons als ruimtewezens te verkleden. De kleuters zijn nu volop aan het schilderen voor hun kostuum en vanaf maandag kunnen ze ook hun eigen kleine vliegende schotel ( met "alien "!! )maken.