dinsdag 7 februari 2017

Toneel spelen

Deze week komt het meisjes-thema aan bod : toneel spelen en alles wat er bij komt kijken.
De verkleedhoek is extra groot deze week met heel wat attributen  en typische verkleedkledij. Een stukje van de klas leent zich uitstekend als podium en met de gordijnen erbij lijkt het precies echt. De poppenkast en de vingerpoppenkast passen ook in het aanbod.
De kleuters kunnen volop verhalen en scenario's bedenken in de toneel-hoek en de poppenkast. Sommigen halen echt hun hartje op en laten zich volledig gaan. We hebben al heel leuke dingen gezien !
De activiteiten zijn stuk voor stuk heel muzisch en lokken heel wat verbeelding en expressie uit. 
Zo mochten ze samen een verhaal verzinnen die ze zin voor zin opbouwden. Bij een andere activiteit combineerden ze een bepaald gevoel via de gezichtsuitdrukking en een beweging.
Dit leidde vaak tot hilarische situaties. bv  : verliefd touwtje springen,....
Zo werd een kaasdoos  in hun fantasie een heel ander voorwerp. De doos werd ook passend doorgeven terwijl ze zogezegd heel stekelig of heel zwaar, vies, warm,....was.
De kleuters maakten ook kennis met jabbertalk en sommigen waren daarbij niet te stoppen.
De drama-koffer werd de aanzet voor het uitbeelden van heel wat situaties met de voorwerpen uit de koffer.
We brengen deze week nog een verhaal met geluiden in het verhaal : "de storm". 
Bij het acteren hoort niet alleen het verkleden maar ook het smincken speelt daar vaak een grote rol in. Vrijdag zijn we daar ook nog even mee bezig.
Naast de boeken op de boekenplank waarin de kleuters inspiratie vinden om zich te verkleden bekijken we ook enkele docu-filmpjes over hoe het er echt aan toe gaat in het theater.