zondag 2 oktober 2016

Gek op gezond !

Met het thema " gek op gezond" borduren we verder over gezond eten. Door gezond te eten groei je goed, ben je sterk , kan je goed sporten , ben je fit, heb je veel energie, voel je je blij en word je niet vlug ziek. Dit brachten de kleuters zelf aan na een paar dagen bezig te zijn over gezond eten.
In het boek " de snoepjeskampioen " kwam duidelijk naar voor dat teveel snoepjes eten helemaal niet zo gezond is. Samen met de kleuters maakten we lijsten van gezonde en ongezonde voeding en drank. 
Deze week bekeken we ook de voedseldriehoek en de kleuters konden de producten waarnemen en op de juiste plaats leggen. Ze maken nu ook hun eigen kleine voedseldriehoek waar ze voedingswaren op de juiste plaats moeten kleven. In het winkelspel komen dezelfde rubrieken terug maar dan in de vorm van kraampjes. De kleuters kunnen daarbij een heleboel kaartjes met voeding en drank gaan sorteren. Morgen gaan we evenwichtige maaltijden samenstellen en de kleuters kunnen boodschappen doen in de winkeltjes en bedenken een gezond ontbijt / middagmaal  / avondmaal en tussendoortjes. 
Verder werken de kleuters ook in hun Doremi over dit thema en ze knutselen ook een gezonde slinger. Ze knippen de producten uit en schilderen die met waterverf.
Morgen openen we ook ons restaurant " gek op gezond" in de klas, de kleuters kunnen daar evenwichtig en gezond eten. Op de menu-kaart kiezen ze een hoofdgerecht , een dessert en een drankje. De ober neemt alles op en in de keuken maakt een kok het eten klaar. Intussen zorgt de ober voor de drankjes. Na het eten maakt de ober de rekening en kunnen ze betalen. Het is een speelse mix van "lezen " van menu-kaart, rekenen ( de rekening ), beleefd en correct omgaan met elkaar en zich gedragen op restaurant. De juffen brengen dit naar voor in een rollenspel waarin de kleuters mogen deelnemen. Daarna kunnen ze zelf aan de slag.
We gaan dinsdag daar nog even verder over door en bekijken een filmpje over " Eet jij gezond? " van het kinderprogramma : Huisje Boompje Beestje. Daarnaast hebben we het over eten met mes en vork. De kleuters die dit kunnen mogen dit demonstreren en daarna mogen ze allemaal even oefenen. We gaan dit ook binnenkort ook echt proberen in het schoolrestaurant !!!
Op woensdag beginnen we dan met het nieuwe thema : de brandweer.