maandag 10 oktober 2016

De brandweer

Sinds enkele dagen loeien de sirenes in onze klas. De brandweerauto's , helmen en het verkleedmateriaal hebben hun plaats gevonden in de brandweerhoek. De kleuters brachten heel wat materiaal mee ivm met het thema en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken.Bij een brainstorm hebben de kleuters al heel wat aangebracht en nu werken we de verschillende onderdelen uit. Zo hebben we het al gehad over de brandweerkazerne, de voertuigen en de kledij van de brandweerman.De kleuters vonden het heel leuk om een echte brandweerhelm op te zetten. We brachten ook een leuk brandweerlied aan. 
In de hoekjes gaan de kleuters de sporten van de ladders tellen en schrijven ze bij elke ladder het juiste cijfer. We maken ook met letters woorden na ivm het thema. De kleuters kleuren kleurplaten en maken ook mooi tekeningen ivm het thema.
De kleuters maken ook een knutselwerkje over een brandend huis en de brandweer die de brand komt blussen.
De kleuters halen ook ook heel wat informatie over de taken van de brandweerman uit de docu-boekjes in de boekenhoek. De kleuters kijken ontzettend graag in de boeken.
Met buizen en koppelingen maakten we een waterslang en op een speelse manier waren de kleuters aan het meten en oefenden ze speels begrippen ivm met ruimte. De kleuters maakten ook enkele opdrachtkaarten na. Morgen kunnen ze zelf aan de slag.
Morgen gaan ze emmers bluswater wegen en kunnen ze de verschillende inhouden vergelijken. Daarna verwerken ze dit ook in een werkblaadje.
Vandaag kregen we ook bezoek van een een brandweerman en die bracht ons een leuk verhaal over de brandweerman en de brandslang. Verder had hij het ook over de gevaren van vuur en over hoe je op de juiste manier evacueert bij brandalarm op school.
Deze voormiddag hadden we ook een brand-evacuatie en de kleuters wisten dus heel goed wat ze wel en niet mogen doen bij een evacuatie.
We bekijken ook leuke filmpjes over de brandweer en een leuk computerspel over vuur blussen komt er ook nog bij. Dit is voor morgen.
Later deze week spelen we nog taalspelen ivm het thema  en hebben we het ook over gevaarlijke situaties in ons huis die brand kunnen veroorzaken.