zondag 23 oktober 2016

Herfst

De herfst is nu al duidelijk te zien en te voelen. Ook in onze klas hangt een herfstsfeer. Met het mooie weer zijn er veel kleuters naar het bos geweest en ze brachten heel wat herfstmateriaal mee naar de klas.
Dit materiaal konden we natuurlijk goed gebruiken bij de waarnemingen over bladeren en herfstvruchten.
We begonnen dit thema met een brainstorm om zo in de sfeer van het thema te komen.
Daarna kwamen de verschillende items : bladeren, herfstvruchten, het weer, de dieren in de herfst,..... wat uitgebreider aan bod.
Bij de bladeren hadden we het over het uitzicht van de bladeren, de kleuren en natuurlijk over het het vallen van de bladeren. 
Bij een matrix-rooster kunnen de kleuters hun herfstbladeren zelf tekenen en combineren ze via het rooster de 2 juiste kleuren om hun blad te schilderen.
Die mooie herfstkleuren worden ook gebruikt bij het knutselen van een herfstboom. De kleuters knippen stroken die ze  op het uiteinde vastkleven om zo een ring te bekomen.
De ringen worden nu vastgekleefd op de boom en vormen de kruin. De kleuters tekenen ook nog wat herfstblaadjes die ze naast hun herfstboom op de grond kleven.
De herfstvruchten en hun bolsters, napjes werden speels aangebracht via de tastdoos. Naast het associƫren en het waarnemen mocht ook het proeven niet ontbreken. Daarbij werd ook duidelijk wat eetbaar en niet eetbaar is. De herfstvruchten worden ook gebruikt voor de tel- en ruimtespelletjes, de patroonkaarten.
Dat de herfstvruchten eigenlijk de zaden zijn van de boom werd duidelijk met het verhaal van een eikeltje dat begint te kiemen en uitgroeit tot een eik.
We hadden het ook over het weer in de herfst en lieten de blaadjes dwarrelen door de lucht.
Op die manier oefenen we speels het schrijfpatroon : de lus. Deze week maken we daarrond nog een leuke knutselactiviteit.
Natuurlijk spelen de dieren bij dit thema ook nog een rol. Met Pluis de eekhoorn maakten we al kennis met de dieren van het Bongobos in de herfst. De kleuters kunnen deze week volop de spelletjes spelen op het Prowise-bord.
Deze week hebben we het over de dieren van het bos en hun leefwijze. We hebben het ook over hoe de dieren zich aanpassen in de herfst en de komende winter. Er zijn dieren die een dikkere vacht krijgen, dieren die een wintervoorraad aanleggen, dieren die een plaats zoeken voor hun winterslaap,....
Daarbij komt er  een poppenspel, kringspelen en een gezelschapsspel over een eekhoorn die z'n wintervoorraad verzamelt.
We bekijken een filmpje over de egel en in het lied "Ritselblaadjes" hoor je wat dieren allemaal doen in de herfst.
De spin mag ook niet ontbreken en daarrond spelen we een leuk spinnenweb-spel.
En morgen gaan we wandelen en kunnen we dit alles nog veel beter ontdekken en ervaren !