maandag 9 maart 2015

Letters en cijfers

Uit de tastdoos hengelde ik een paar letters en de kleuters begonnen onmiddellijk met het verwijzen naar hun eigen naam. De l van Lorre, de s van Staf,... We zorgden dat elke beginletter van de namen aan bod kwamen. Met een paar letters erbij maakten we woorden zoals ik en vis. Na het vertellen van het prentenboek " Het letterwinkeltje" maakten we in de klas ook een letterwinkel. Elke avond visten we een magneetletter uit de letterdoos en die werd de volgende dag: "letter van de dag."  De kleuters kregen hun huiswerk mee en konden thuis voorwerpen zoeken die deze letter als beginletter (kopje ) hebben. Het was ieder morgen heel leuk om de kleuters gepakt en gezakt te zien toekomen met voorwerpen voor de letterwinkel. Ik moet zeggen, er zaten vaak heel originele voorwerpen tussen. Bedankt aan alle ouders die iedere avond ijverig mee aan het zoeken waren. De volgende letters waren letter van de dag : l, a, p,o,. Deze avond kregen ze de laatste letter mee : w.
Ik denk dat de tassen en zakken al klaar staan.
Het alfabet werd speels aangebracht  en die hebben wij nu in het groot uitgewerkt in leesletters en voorzien van tekeningen. Elke kleuter mocht een letter versieren , een tekening maken met een voorwerp met hetzelfde kopje en die letter zoeken in tijdschriften om die te gebruiken om het blad te decoreren. Verder luisterden we verder naar de avonturen van Indi en hoe telkens één veer erbij kreeg; De kleuters verdienden hun veren met kleine taal-opdrachten zoals : rijmen/ klappen van woordstukjes/ plaatjes sorteren aan de hand van het kopje van het woord / hakken en plakken ( v-i-s  = vis ) . 
Natuurlijk werd alle lees-en lettermateriaal ook extra in de kijker gezet. 
Er zijn al enkele kleuters die veel letters kennen en die ook al heel wat woorden kunnen lezen. De kleuters maakten ook hun eigen naam met leesletters en ook het stempelen van hun naam verliep vlot.
Vandaag luisterden de kleuters naar het laatste verhaal van Indi. Daarin gaf ze haar eigen verentooi weg aan een papegaai zonder staart, Net voor haar verjaardag !!!!!. De kleuters zaten ademloos te kijken en er werd toch even geslikt. Haar papa was zo trots op haar dat hij als verrassing voor een gloednieuwe verentooi zorgde met 10 veren. De kleuters genoten !!! Morgen krijgen ze hun laatste veer en mag Indi mee naar huis.
Ik voel dat de lente in de lucht hangt dus daar gaan we morgen over beginnen.