zondag 29 maart 2015

ik kom uit een ei

Heel wat dieren groeien in een ei en dat hebben we als deelthema van de lente wat nader bekeken. We namen eerst een kijkje bij de vogels en keken hoe dit in z'n werk gaat. We namen wat nesten en vogeleieren waar en in filmpjes op de beeldbank konden we zien hoe het er in het echt aan toe gaat. Aan de hand van het boek : ik kom uit een ei haalden we heel wat informatie over dieren die eieren leggen. We bekeken het grootste en kleinste ei, ongewone eieren, de zorg voor de eieren en de plaats waar ze de eieren leggen. We pikten 2 dieren uit om die van dichtbij te volgen : de vlinder en de kikker. Die 2 dieren maken wel een hele boeiende metamorfose door in hun groei. 
We bekeken ook verschillende eieren in de klas en sorteerden die van klein naar groot: van een vogelei ,duivenei,kippenei,ganzenei tot een emoe-ei. In een filmpje van " huisje boompje beestje " moesten ze het grootste ei gaan zoeken in de dierentuin voor Raaf.
Daarna kwamen we  tot het deelthema : kippen en eieren. Daar waren we de laatste week mee bezig. We leerden de kip en haan in hun natuurlijke omgeving kennen, want we kunnen die goed waarnemen in het kippenhok op de kleuterspeelplaats.Zo zien we elke dag  wat ze doen, hoe ze eruit zien en wat hun gewoonten zijn. Er zit een kip te broeden op een aantal eieren en de kleuters volgen dit goed op. De kleuters schilderden kippen, hanen en kuikens aan de hand van een stappenplan. Er zitten prachtige kunstwerkjes bij.
Bij kippen horen eieren en die moeten we dus ook van dichtbij bekijken. We bekeken de buitenkant en natuurlijk de binnenkant. We hadden het over eieren die je kan opeten en eieren waar er kuikens in groeien. We bekeken de groei-cyclus van het kuiken in het ei.en hoe het kuiken uit het ei komt. 
We maakten lekkere gerechtjes klaar met eieren. We kookten eieren en hielden de tijd in het oog met de zandloper en de kookwekker. We proefden van een zachtgekookt en een hardgekookt ei. Daarna volgde nog het spiegelei en de omelet. 
We zijn ondertussen ook aan het werk in ons paasbundeltje en de eerste werkjes hebben natuurlijk heel wat te maken met eieren. 
In de godsdienstmomentjes zijn we met het thema :" op weg naar Pasen" bezig. Elke dag kleuren we een voetstap in en wordt een stukje van het hele Paasgebeuren verteld. 
Mieke en Wouter zijn er ook weer en beleven weer de gekste avonturen. De kleuters gieren het uit met de dingen die kleine Wouter zegt en kijken er elke dag weer naar uit.
Pasen staat voor de deur,, dus mag een paasmand of zoiets natuurlijk niet ontbreken! Daar zijn we dus ook mee bezig. We maken er dit jaar een echte Paashaas-mand van !