woensdag 26 november 2014

Hij komt, hij komt...

De kleuters waren de dagen aan het aftellen om te kunnen beginnen over sinterklaas. Ze hielden de kalender nauwlettend in de gaten. Op donderdag 20 november zijn we er aan begonnen. De kijkkast volledig in thema en de boekenplank vol met leuke boeken.
We hadden het natuurlijk eerst over Sinterklaas en Zwarte Piet. Hoe zien ze eruit, wat zijn hun typische kenmerken. Bij een tekendictee  vertelden de kleuters alle details en kon ik alles tekenen zoals het hoort. In de namiddag konden ze dan zelf aan de slag bij de teken-en kleurtafel. de kleuters kregen ook een opdracht om Zwarte piet in de juiste volgorde aan te kleden.
Op het prowise-bord bekeken we het spel: het verdriet van sleutelpiet. De kleuters konden daarna dit spel zelf ook spelen; Ze lachten zich krom met de vis die de sleutel inslikt. Ze brachten alle opdrachten tot een goed einde en de stoomboot kon vertrekken. Ze kregen niet genoeg van dit spel. 
De volgende dag kregen we een opdracht van Letterpiet; We vonden de boodschap, geprikt op onze kalender; Letterpiet daagt ons uit om elke dag 5 woorden te zoeken met als kopje een S op de grote kijkplaat van de stoomboot. Als we dit een week volhouden volgt er misschien een verrassing. We vinden nu elke dag een stempel naast ons lijstje! Letterpiet volgt ons goed op! De kleuters leven heel erg mee met dit gebeuren in de klas. 
Natuurlijk heeft letterpiet ook oefenblaadjes gegeven en moeten we een paar opdrachten maken ivm letters en woorden zoeken.
Naast het praten over Sint en Piet hadden we het ook al over : een brief schrijven , tekeningen maken voor de Sint en onze schoen klaarzetten.
De kleuters mochten natuurlijk ook over hun eigen verlanglijstje vertellen. In de klas maken we een verlanglijst-Piet . Daarop kunnen ze met  speelgoedplaatjes uit de folders hun lijst maken. Zwarte Piet houdt de lijst vast.  
De kleuters luisteren ook elke dag naar het vervolgverhaal " Dag Sinterklaas". Daarin volgen ze de avonturen van Mieke en haar grappige broertje Wouter; Als je soms iets raars hoort, dan komt het waarschijnlijk uit één van die verhaaltjes. De kleuters genieten en hebben telkens veel plezier.