zaterdag 15 november 2014

Gek op gezond

Met het oog op het ontbijt met de grootouders, vond ik het leuk, om in de voorbereiding daarvan het thema "gezond eten" uit te werken.Het boek : "de snoepkampioen" was de aanloop voor een gesprek over gezond, ongezond eten. Met de voedseldriehoek voor kleuters toonde ik de verschillende groepen binnen de voeding en de belangrijkheid ervan.
De kleuters konden ook zelf aanbrengen waarom gezond eten zo belangrijk is. 
Met het grote winkelspel kwamen de kleuters heel wat te weten over de verschillende groepen binnen ons voedsel. Ze moesten de producten sorteren in de juiste winkeltjes  (graanproducten, fruit en groenten, melkproducten, vlees vis en eieren , vetten, zoetigheden). Daarvoor moesten ze vaak nadenken over " waarvan is het gemaakt?".
We leerden Bas het groentemannetje kennen en die toonde ons een groente- en fruitteller.
Met die teller kan je dagelijks nagaan of je wel genoeg porties fruit of groente eet. De kleuters zijn die nu aan het maken en ze verlangen al om die mee te nemen naar huis. We knutselden ook onze eigen Bas . Er zitten hele grappige exemplaren tussen.
" Dynamix " de superheld kwam ook langs en op z'n pak staan 3 gouden symbolen : een aar met graankorrels , een stukje fruit en een glas melk. Daarmee toont hij aan dat je bij elke maaltijd een combinatie moet maken uit de belangrijkste groepen.
Dan was het de beurt aan de kleuters. Ze mochten met het "eten " uit de poppenhoek een evenwichtige maaltijd  samenstellen voor elke maaltijd of tussendoortje; Daarbij moesten ze goed opletten om iets uit de verschillende groepen te nemen. Daarna deden we dit nog eens met de kaartjes uit de verschillende winkeltjes.
We hebben nu in de klas een restaurantje waar ze "gezond" kunnen gaan eten. 2 kleuters zorgen voor de bediening en het klaarmaken van de menu's. De kleuters die uit eten gaan kunnen kiezen uit een paar gezonde maaltijden, drankjes en dessertjes. Het is grappig om ze te zien neuzen in de menukaart en de ober die geduldig staat te wachten. Daarna is het een drukte van jewelste in de keuken en even later zie de ober met de juiste bordjes voorzichtig naar de tafel lopen. smullen maar !!!
Ondertussen zijn we ook heel druk bezig met de cadeautjes voor de grootouders. In elke kleuterklas knutselen we iets wat te  maken heeft met " de gedekte tafel" .
Wij maken aperitiefschaaltjes met op de rand een egeltje die zorgt voor de prikkers. De kleuters hebben de schaaltjes geschilderd, gedecoreerd . Het egeltje maakten we uit klei en die kreeg daarna ook nog een mooi kleurtje. Nog een paar dagen en dan kunnen de kleuters en hun grootouders genieten van een gezellig ontbijt.