maandag 20 oktober 2014

Herfst

Al doen de temperaturen ons meer denken aan de zomer dan aan de herfst toch merken we aan veel kleine dingen dat het al een tijdje herfst is. De kleuters brachten zelf al dingen mee. Zo namen we in de klas al mooie verkleurde blaadjes waar. De kleuters konden zelf aan de slag met de herfstkleuren bij een werkje. Ze tekenden herfstbladeren in verschillende vormen en letten daarbij op de details zoals de rand en de nerven. Daar hadden we bij de waarneming ook al stil bij gestaan. Ze tekenden die bladeren in een rooster en combineerden telkens de juiste kleuren bij elk blad.
De herfstvruchten( vruchtje en bolster ) kwamen in de tast-doos terecht en de kleuters konden al tastend raden wat er in de doos zat . Alles werd goed waargenomen en de juiste associaties ( vruchtje bij bolster ) werden gemaakt.
Verder hadden we het ook over de dieren in het bos. De leefgewoonten en schuilplaatsen werden wat besproken en ook wat voor sporen ze kunnen nalaten. We bleven wat langer stilstaan bij de eekhoorn en aan de hand van een docu-boekje kwamen we heel wat te weten. Het programma van "herfst in het Bongo-bos" met de eekhoorn Pluim in de hoofdrol werd bekeken op het Prowise-bord. De kleuters beluisterden en bekeken het verhaal waarin de opdrachten speels verwerkt werden. Nu gaan ze zelf aan het werk en ze vinden het heel leuk. Ze knutselen nu ook Pluim de eekhoorn. Verder werken ze ook in een boekje met daarin : telopdrachten bij kijkplaten,  eikels verdelen en de weg zoeken met een code, schrijfpatronen speels oefenen....
We hadden het ook over dieren in de herfst en hou ze zich aanpassen of voorbereiden op het koudere weer. In een poppenspel praatte de eekhoorn met de dieren van het bos en ontdekte zo hoe ze zich voorbereiden. bv.  krijgen een dikkere vacht, doen een winterslaap, trekken weg,...
Deze week krijgt de klas een licht griezelsfeertje en zijn er spinnen , spookjes, heksen en pompoenen te zien. De kleuters konden vandaag al wat over Halloween vertellen. Er zijn er ook een paar die in het weekend meewandelen met een Halloween-wandeltocht.
Morgen nemen we spinnen waar en gaan we spinnenwebben zoeken.