zondag 14 september 2014

Welkom bij de toffe club

Na een lange vakantie zijn we weer veel bij de vriendjes van de klas. Om dit optimaal te laten verlopen moet je je wel goed voelen in de klas. In het thema " Welkom bij de toffe club" hadden we veel aandacht voor de groep en je goed voelen in de groep. Vanaf de 2de dag met het spel " dicht bij elkaar" toonden ze dat iedereen er bij hoort. Voor zo'n groep die lijkt op een club moet er natuurlijk een naam gekozen worden. Uit de voorstellen van de kleuters kozen we " DE LEUKE KLAS" als naam voor onze klas. We maakten een groot bord met de naam van onze klas. Enkele kleuters versierden de letters en vorige week tekende iedereen z'n gezicht op het bord. Elk lid van de club krijgt ook z'n eigen lidkaart. Bij een club hoort natuurlijk ook een clublied. In het lied "Welkom" hoor je : hier ben je welkom zoals je bent, dus kom erbij, hier is een plekje vrij voor jou en mij ! Duidelijker kan de boodschap niet zijn. De kleuters mochten zichzelf ook voorstellen. Ze kropen letterlijk in een kader en mochten iets vertellen over zichzelf. Wat doe je graag, wat kan je goed, lievelingseten, lievelingskleur,, ... die gegevens worden nu speels verwerkt in hun kleuter-identiteitskaart.
Een leuke illustratie bij het praten over talenten is het boek : Waar ben je goed in? Daarin komt heel goed naar voor dat iedereen wel een talent heeft en dat dit vroeg of laat tot uiting komt.
in een klas horen ook afspraken over " omgaan met elkaar". De kleuters maakten  zelf een overzicht over wat kan en niet kan in de klas. Aan de hand van pictogrammen kunnen de kleuters zelf die afspraken nagaan.
Een naam, een lied, afspraken,... Nu nog een groet. Na heel wat proberen vonden we er eentje die we elke morgen vlot kunnen doen met de vriendjes.
We "duimen" nu voor een toffe klas en de kleuters toonden dit letterlijk door hun duimafdruk op hun lidkaart te plaatsen.
Natuurlijk verloopt het samenspelen niet altijd vlekkeloos en met het boekje " Hou op met pesten" probeer ik op hun niveau te praten over het probleem van het pesten.
Ook het boekje: " Tip de muis vindt pesten niet leuk " gaat over dezelfde problematiek.
Als slot van dit thema openen we dinsdag officieel " de leuke klas" ; We knippen het lint door en iedere kleuter krijgt z'n lidkaart. Bij zo'n plechtig moment horen natuurlijk een hapje en een drankje, een kleine receptie. Laat de kurken maar knallen  !!!
Bij het volgende bericht komen de foto's.