zondag 1 december 2013

Sinterklaas en Zwarte Piet

De kleuters genieten al een weekje volop van het sinterklaasgebeuren. Na een gesprekje over hoe Sinterklaas en Zwarte Piet er nu precies uitzien en een tekendictee voor de juf konden de kleuters zelf aan de slag aan de tekentafel. In de knutselhoek maakten de kleuters een Zwarte Piet-marionet met een rolletje, een piepschuimbol en armen en benen gevouwen met muizentrapjes.
In de Sint- en Piet verkleedhoek kunnen ze hun hartje ophalen om zich te verkleden. Mini-Pieten dartelen rond in de klas en brengen snoepgoed en cadeautjes naar de kleuters in de poppenhoek, gevolgd door een statige Sinterklaas.
Op een morgen vonden we een briefje met een opdracht van Letterpiet. De kleuters moesten elke dag 5 voorwerpen met als kopje S vinden op de grote praatplaat. De woorden kwamen op het lijstje van Letterpiet. Wat was de verrassing groot toen ze de volgende dag een berichtje en een stempel van Letterpiet vonden. De kleuters zoeken nu al een week lang elke dag 5 woorden en kregen daarvoor iedere keer een stempel, volgt er nu een verrassing ???
Verder hadden we ook over een brief schrijven naar de Sint, je schoen klaarzetten en de kleuters mochten natuurlijk vertellen wat er op hun verlanglijstje staat.
Letterpiet zorgde ook nog voor letter-opdrachten ( zoek de juiste letters van een bepaald woord, zoek het juiste woord )met wat oefenblaadjes die de kleuters kunnen doen in de lees en schrijfhoek.
Met de pakjespieten moesten de kleuters pakjes tellen, verdelen en speels waren we ook bezig over  evenveel, 1 meer, 1 minder, 2 meer, 2 minder,....
De pakjespieten verklapten ook hun geheime code om de pakjes vlug en juist te vullen.
Deze week mogen de kleuters dit ook proberen
De kleuters legden hun oor te luister bij muziek-piet en waren bezig met muziekinstrumenten ,en uitbeelden wat voor speelgoed je uit de zak kan halen vonden ze ook leuk om te doen.
Ze hielpen ook Sinterklaas in de poppenkast en zorgden ervoor dat Zwarte Piet ( die aan het staken was ) weer mee wilde met Sinterklaas; Ze maakten prachtige tekeningen van Zwarte piet en maakten hem zo heel gelukkig en weer heel enthousiast!
Ook in de spelletjeshoek kunnen de kleuters spelen met een Sint-memory en ook een kwartet in het Sint-thema hebben ze leren spelen.
De kleuters kunnen ook met strijkparels aan de slag en maken de stoomboot of Zwarte Piet, Sinterklaas,... Daarvoor moeten ze zich goed kunnen concentreren en kunnen volhouden maar met wat hulp lukt het wel.
Donderdag lagen er in de gang brieven van Zwarte Piet voor elke klas met wel een heel speciale inhoud. Sinterklaas weet niet of hij wel zal kunnen komen naar onze school, want hij heeft het zo druk.  Hij daagt ons uit om met de hele school 12 opdrachten af te werken.
Slagen we daarin dan komt hij! Dan ziet hij dat we echt wel willen dat de Sint komt en dat we ons daar extra willen voor inzetten. Elke klas kreeg 2 opdrachten. Is de opdracht af dan leggen we die in de gang en na controle van Controlepiet krijgen we een mijter op het overzichtsblad. Zo kunnen we elke dag bijhouden hoever we zijn met het afwerken van de opdrachten. Spannend !!! Wij moeten onze lijst met de S-woorden afwerken en nog een verjaardagstaart maken voor de Sint.  We hopen dat alles lukt en dat we deze week de Sint mogen verwelkomen op onze school. Duimen dus!!!!