dinsdag 17 december 2013

Kerstmis

Lichtjes twinkelen en glinsteren in de kijkkast, de kerstboom, in de kerstwinkel, en in hun oogjes. Kerstmis, een gezellige tijd, een tijd van genieten. Buiten donker en koud, binnen gezellig en warm. Deze sfeer hangt nu ook in de klas. De kleuters genieten van de kerstboom versieren en versieren het mini-boompje in de poppenhoek met kerstspulletjes uit de kerstwinkel. Ze knutselen ook een kerstboompje. Eerst schilderen met takjes, daarna het fijne werk. Wattenbolletjes toveren ze met wat verf en glitter om tot kleine kerstballetjes en met deegwaren rijgen ze een slinger. Nog een vleugje goudverf en de boom is af.
Daarnaast  worden alle kerstspullen gebruikt  te tellen ( kerstballen ) en om te meten ( slingers ). Om de spullen bij een kijkplaat op de juiste plaats te hangen werden veel begrippen ivm plaats gebruikt : links, rechts,....
Verder werken ze nog in een bundel met telwerkjes en in hun Doremi.
In de spelletjeshoek konden ze aan de slag met het letterspel en in de namiddag konden ze weer met de strijkparels iets maken, maar nu over Kerstmis.
Natuurlijk mogen een paar nieuwe liedjes over Kerstmis niet ontbreken..
In de godsdienstmomentjes wordt het kerstverhaal in stukjes gebracht. Aan de hand van een sterrenhemel wordt de advent visueel voorgesteld . Iedere dag prikken we een sterretje op de sterrenhemel. Komen we bij een grote ster, dan mag er nog een kaarsje meer branden.  Zo komt er steeds meer licht in onze klas. We hadden het daarnaast ook over de letterlijke en figuurlijke betekenis van licht en donker.
De kleuters kunnen zich ook letterlijk inleven in het kerstverhaal. Juf Joke zorgde voor verkleedmateriaal zodat ze zich echt kunnen inleven in de rol van Jozef, Maria, een engel of een herder. Het is schitterend om ze bezig te zien.
Verder volgen we weer elke dag de belevenissen van Mieke en Wouter in het boekje “ O Dennenboom” . Ze vinden het weer prachtig en gieren het uit als Wouter weer iets geks doet of vertelt. Als je dus weer iets raars hoort, het heeft waarschijnlijk te maken met dit boek !
Het ene feest is er nog niet , maar we moeten ook al bezig zijn met het andere feest in de kerstvakantie. We zijn al volop aan het knutselen voor onze nieuwjaarsbrief en vandaag brachten we het versje aan. Met de kalenders erbij probeerden we duidelijk te maken wat dat nu precies is “ Nieuwjaar “ en wat de mensen dan allemaal doen.
Iedereen in de klas is heel druk bezig en alles zit weer onder de ……glitter !!!