dinsdag 25 juni 2013

Zomer

Nu en dan een snippertje zomer, daar moeten we het mee doen. In de klas hebben we het al volop over de zomer en natuurlijk over de grote vakantie. In het boek " zonnige zomer" maken we kennis met de elementen van de zomer, de kleuters hadden zelf al veel aangebracht over het thema. Als we denken aan de zomer dan denken we aan " de ZON".
De kleuters knutselden een leuke zon met een ballon die ze beplakten met snippers geel papier, daarna knipten ze een stralenkrans waarin de ballon hangt. Heel leuk om te zien en het brengt een stukje zomer in de klas. Morgen krijgen ze hun zomerzon mee en mag die thuis wat stralen.
Vakantie .... dan denken we aan spelen, leuke dingen doen, naar zee gaan, op reis gaan,...
Elk item werd besproken. De kleuters konden hun eigen ervaringen vertellen , we bekeken prenten en zetten passende dingen in de kijkkast. In de spelletjeshoek liggen het zonnestralenspel en een schelpjesspel. De kleuters konden ook met de waterverf aan de slag en strooiden daarna wat zand over hun schilderij. Precies echt !
In de zandbak speelden we strandspelletjes : verspringen, wie kan het balletje in de emmer gooien en natuurlijk mocht een echte schattenjacht niet ontbreken.
Met een koffer bij de hand konden de kleuters vertellen over " op reis gaan". Waar kan je op reis gaan, hoe ga je op reis, waar verblijf je, wat neem je mee...
Toen ze vrijdag heel wat kampeerspullen zagen klaarstaan waren ze heel enthousiast. Een kampeer-specialist uit de klas kon alles haarfijn uit de doeken doen en legde uit wat er daar allemaal te zien was en hoe je het moest gebruiken. Als laatste lieten we buiten de pop-up tent "openpoppen"  tot grote hilariteit van de kleuters. Ik had dit nog nooit gedaan en was nogal aan het stuntelen. We propten daarna de tent door het deurgat en installeerden onze kampeer-hoek ! Ze vinden het superleuk om in dat hoekje te spelen.
Ons prentenbord is gisteren veranderd in een grote zee met hele speciale eilanden. Elk eiland heeft een speciale vorm en lijkt wel op iets. Zo heb je een eiland dat lijkt op een boek,
of een letter of een kroon,...
Als iedereen in de onthaalhoek zit ( onze boot) gaan we op reis, het eiland-lied zorgt voor wat sfeer en op het bord laat ik een klein bootje varen naar een ander eiland. Aangekomen op het eiland gaan we natuurlijk dingen doen die passen bij het eiland.
Zo zijn we al naar frietjes-, sport- en speeleiland geweest. De verjaardag van Wout vierden we op feesteiland,...Met een salsa-versie van het verjaardagslied erbij. De kleuters gingen uit hun bol bij het dansen. Onze reis zit er nog niet op, er wachten nog heel wat eilanden op ons!