zondag 20 januari 2013

winter

Koning Winter is in het land en is nog niet van plan ons te verlaten. Vandaag zorgde hij alweer voor een verse laag sneeuw. Morgen zullen de kleuters weer hun hartje kunnen ophalen. Dinsdag begon de winterpret pas goed. We hebben bijna de hele dag in de sneeuw gespeeld. Eerst op de speelplaats en in de namiddag maakten we een korte sneeuwwandeling. We maakten sporen in de ongerepte sneeuwvlakte en bewonderden
de ijspegels aan de rand van een dak. We maakten sneeuwengeltjes en gleden met de
sleetjes van een helling.
In de klas is het thema ook volop aanwezig. De kleuters knutselen een mini-sneeuwman en maken met letters lettersoep waarmee ze dan woorden ivm de winter kunnen maken.
We hadden het ook over de dieren in de winter en hoe ze zich aanpassen.
Verder deden we veel ijs-proefjes. In ieder glas zat iets anders. Gewoon water, water met zout , water met kleurstof, water met een poppetje. De volgende morgen bekeken we de resultaten en werd er heel wat waargenomen. Daarna lieten we alles weer smelten, hoeveel tijd heeft een ijsblok nodig om te smelten in de klas. Waar smelt die het vlugst enz...
De volgende dag vulden we vormpjes uit de zandbak met water en de dag daarop konden de kleuters de mooie ijsfiguurtjes bewonderen. Een leuk ideetje voor thuis !!!! 
Iedere morgen keken we op de thermometer hoe koud het wel was. Na elke speeltijd sprongen we ons warm met ons winterversje.
Ik breng ook heel wat gezelschapsspelletjes aan en we spelen die eerst klassikaal. Ik maak 2 groepen en dan maken we er een wedstrijdje van. Ondertussen hebben ze ook heel goed door hoe het spel gespeeld moet worden. In het vrij spel kunnen de kleuters de spelletjes zelfstandig spelen.
Op vrijdag brachten de kleuters hun " wintergeheim " mee. Alle spulletjes werden uitvoerig bekeken en besproken en daarna mochten de kleuters hun voorwerp bij de passende praatplaat leggen : winterpret, wintersport, warme kledij, gezellig warm in huis, winter in de natuur, dieren in de winter, winterellende met de auto. Veel kleuters hadden originele dingen bij vooral de "slaapmuts" vond ik schitterend!!!!