zondag 13 januari 2013

De Vikingen

Deze week keerden we terug in de tijd, de tijd van de Vikingen ! Enkele jongens waren alvast heel enthousiast toen ze de boeken op de boekenplank zagen staan.  In de kijkkast ontdekten ze ook enkele attributen : helmen, bijl en schild  ( in kinderformaat en van rubber natuurlijk ) Toen ze dat zagen waren ze niet meer te houden.  De kleuters konden zelf eerst hun kennis en ervaringen rond dit thema delen met de andere kleuters. Aan de hand van de kijkboeken kon ik verder uitleg geven over hun kledij, gebruiken, woonplaats,....
In de knutselhoek schilderden ze vikingen en natuurlijk hun drakkar getooid met een prachtige drakenkop. Nu zijn ze de schilderwerkjes aan het afwerken. Ze tekenen en knippen schilden uit die ze dan op de rand van hun vikingschip kleven. Hun viking krijgt nog een ruige baard of snor of als het een meisje is een paar vlechten.
Met de bouwblokken konden ze in een hoek aan de slag om hun schip te bouwen en wat verkleedmateriaal en attributen maakten het geheel af . Op een bepaald moment zorgden de kleuters van de poppenhoek voor de bevoorrading van het schip. Het was heel leuk om ze bezig te zien.
Ik had ook heel wat kleurplaten voorzien van Wickie de Viking en dat was een voltreffer.
De kleurtafel zat telkens vol ! Vrijdag keken we ook naar de film " Wickie de Viking ".
Deze week mogen ze nog een schild ontwerpen en werken ze verder in hun Doremi over de Vikingen.