Pagina's

zondag 16 december 2012

Kerstmis

Er hangt in onze klas een hele gezellige sfeer. Dat komt door al die lichtjes en kaarsjes.
Maandag waren de kleuters al heel benieuwd naar de start van het nieuwe thema. Ze neusden al volop in de nieuwe boeken op de boekenplank; Ze hadden ook al de grote doos met de kerstboom gezien ! Na het waarnemen van de kerstballen,de kleurige ijskristallen mochten ze de kerstboom in kleine groepjes versieren.  Dit was nog niet alles : er hoorden natuurlijk ook nog slingers in de kerstboom. Behangen met slingers stelde ik de vraag: ik wil de langste slinger in de boom, de slingers die even lang zijn heb ik nodig voor de kerstwinkel. De kleuters moesten de verschillende slingers meten en vergelijken. Nu hangt de langste slinger in de kerstboom ! De kerstwinkel ziet er ook leuk uit met de slingers en de lichtjes. In de kerstwinkel kunnen de kleuters kerstdecoratie kopen en daarmee het piepkleine kerstboompje versieren in de poppenhoek. Alles glinstert en glanst, hoe meer glitter, hoe liever natuurlijk!
Bij de telwerkjes moeten de kleuters kerstballen verdelen, 6 kerstballen splitsen en telkens 1 kerstboom of 1 kerstbal méér tekenen. Ze versieren een kerstboom met lichtjes en moeten precies meten om de juiste plaats voor elk lichtje te vinden.
Ze knutselen ook een mini-kerstboompje met speeldeeg. Ze mogen het brooddeeg zelf kleuren met geraspt krijt.De sterren uit brooddeeg worden na het bakken gestapeld tot een kerstboompje. Nu zijn ze die aan het versieren met kleine propjes zijdepapier. Heel kleurig !
De advent maakt ook een deel uit van het klasgebeuren. Elke dag wordt er een sterretje op de sterrenhemel geprikt en komen we een stapje dichter bij Kerstmis. Bij de grote ster mogen we een kaarsje meer aansteken op de adventskrans. De gesprekjes gaan over licht en donker letterlijk en figuurlijk ervaren en natuurlijk vertel ik ook elke dag een stukje van het kerstverhaal.
Bij het prentkijken over " pakjes geven " had ik het ook over de diepere betekenis van iets geven aan elkaar. Dat het niet altijd iets groot of duur moet zijn. Een klein, zelfgemaakt cadeau is fijn om te geven en te krijgen. Daar probeer ik toch iets dieper op in te gaan.
Onze nieuwjaarsbrief zal ook vol "symbolische " pakjes steken !
Dinsdag zijn we naar de voorstelling " de gelaarsde kat " geweest . Heel mooi, grappig en vooral heel spannend. Je leest er meer over in de schoolkrant van december.