Pagina's

maandag 14 december 2020

Kerstmis

We zwaaiden de Sint uit en haalden de kerstboom in onze klas. Tijd voor gezelligheid en een klas vol lichtjes. Als ik denk aan Kerstmis denk ik aan...

een kerstboom :

De kleuters mochten na het waarnemen van de kerstballen de kerstboom versieren. Daarna volgden de lichtjes. Vandaag, na het meten van de slingers konden de slingers er ook in. Als slot volgde de piek om het geheel af te maken.

De kleuters knutselen hun eigen kerstboom met lussen van papier. Vandaag begonnen ze met de afwerking. Ze maken kerstballetjes met wattenbolletjes en op de top va de kerstboom prijkt een zelfgemaakte ster.

De kleuters konden gelamineerde kerstbomen met plasticine versieren. Er zaten echte kunstwerkjes tussen.

Telwerkjes met kerstballen : aantallen associƫren met het juiste cijfer/ juiste aantal kerstballen tekenen / bij elke kerstboom het juiste cijfer schrijven /splitsen van 6 kerstballen in een doos bv. als er 3 kerstballen in de boom hangen, hoeveel zitten er dan nog in de doos,...

een kerstwinkel met kerstversiering:

De winkel in de klas is nu een gezellig kerstwinkeltje geworden. De kleuters kunnen met een boodschappenlijst kerstversiering kopen waarmee ze dan hun kerstboompje in de poppenhoek versieren. De kleuters kopen grote en kleine kerstballen, lange en korte slingers, kerstmannetjes, gouden beertjes en hartjes. Daarnaast kunnen ze ook kerstkaarten kopen.

het kerstverhaal :

"Lieve ster kom er maar bij, want jouw licht maakt mensen blij. Straal voor Jezus op kerstnacht heel lief en heel zacht."

Dit is het liedje dat telkens gebruikt wordt om een sterretje aan te brengen op onze adventskalender. De kleuters genieten van de sfeer en kijken er telkens weer naar uit om een stukje van het kerstverhaal te horen.

pakjes :

Waarom geven de mensen pakjes met kerstmis? Wat voor pakje zou je graag willen? Grote of kleine pakjes? Bij een gesprek over de diepere waarden rond het geven en krijgen van pakjes probeer ik duidelijk te maken dat een pakje groot of klein, zelfgemaakt of gekocht eigenlijk niet het belangrijkste is. Het is gewoon het gebaar dat telt. Je wil iemand iets geven om te tonen dat je van die persoon houdt.

Pakjes gebruiken we ook om te sorteren in een rooster, om een geheugenspel mee te spelen.

Verder leerden we een nieuw lied en ook op het Prowise-bord staan er veel nieuwe spelletjes klaar.

Ondertussen zijn we vandaag ook gestart met het knutselen van de Nieuwjaarsbrief. We proberen heel wat nieuwe technieken uit en de kleuters zijn er heel enthousiast mee bezig. Meer verklap ik nog niet !!!