Pagina's

maandag 27 mei 2019

Gek op gezond

"De snoepjeskampioen " , met dit boek begon het thema : gezonde voeding.
Na dit boek hadden de kleuters wel door dat overdadig snoepen je  ziek en misselijk kan maken. Dit was het ideale uitgangspunt om te vertrekken met een gesprek over gezond en ongezond voedsel. Naast het opsommen konden de kleuters wel vertellen waarom voedsel of drank ongezond kan zijn ( teveel suiker, teveel vet,... ).
-waarom is gezond eten belangrijk
 de kleuters haalden de belangrijkste voordelen naar voor : fit blijven, veel energie hebben, goed kunnen nadenken en concentreren, niet vlug ziek worden, goed groeien, gezond lichaam,....
 dit werd nog verder uitgediept in het boek : het  geheim van de kampioenen

- de voedseldriehoek
de kleuters maakten kennis met de voedseldriehoek en ontdekten van welke producten je het meest , matig en het minst moet eten. Daarnaast werd ook getoond  waarvan je liefst zo weinig mogelijk eet.
De kleuters kregen een heleboel plaatjes en proberen die in de juiste vlakken van de driehoek te plakken.

-Het winkelspel : smakelijk en gezond
De 6 winkeltjes tonen de belangrijkste groepen ivm voeding  (fruit en groenten / vlees, vis en eieren/ graanproducten/ zuivelproducten / vetten en olie/ snoepgoed.
De kleuters legden de link naar de voedseldriehoek en konden zo vertellen van welke winkels je veel, matig of weinig mag eten.
De kleuters kregen daarbij een heleboel kaartjes met voedingswaren en sorteerden die in de juiste winkels.

-gezonde maaltijden en tussendoortjes
- na het opsommen van de maaltijden en tussendoortjes konden de kleuters met de kaartjes uit de winkeltjes een gezond ontbijt, middagmaal, avondmaal  en tussendoortjes samenstellen. 
We gebruikten daarvoor de tijdslijn die bij het winkelspel hoort.

- Bas het groentemannetje / groente- en fruitmeter.
Naar aanleiding van het prentenboek knutselen we een groentemannetje. Lijkt op een stronkje broccoli! en weet heel wat over gezond eten!
Bas toont in het boek een teller waarbij je dagelijks je porties fruit/ groenten kan tellen en zo je kan inzetten om het maximum te bereiken!
De kleuters zijn nu in de klas ook bezig om er zo eentje te knutselen.