woensdag 28 november 2018

Sinterklaas en Zwarte Piet

De kleuters zijn niet meer te houden . Ze doen hun mond open en de woorden : Sint en Piet komen uit hun mond, of een variatie daarop.
Al toeterend kwam de stoomboot onze klas binnen en het feest kon beginnen.
In heel wat activiteiten en met heel wat materiaal maken de kleuters kennis met alles wat met het sinterklaasgebeuren te maken heeft. Volg maar mee !
de stoomboot:
-op het bord hangt een grote kijkplaat en de kleuters kregen daarbij een opdracht van letterpiet om elke dag 5 woorden te zoeken met als kopje de S van Sinterklaas. Elke dag merken we dat letterpiet langs is gekomen en dan schrijft hij iets op de lijst en krijgen we een stempeltje. Er volgt nog een verrassing als de opdracht is afgelopen.
- de kleuters hielpen de boot inladen en brachten de pakjes naar de juiste laadruimtes. Maar hier en daar waren de cijfers verdwenen en moesten de kleuters nadenken over wat komt er voor 5 , na 7 , tussen 2 en 4,....
Sinterklaas en Zwarte Piet:
- waarneming : hoe zien ze eruit, hoe benoemen we hun typische kledij.
- de kleuters maken heel wat tekeningen over Sinterklaas en Zwarte Piet.
- de verkleedhoek is nu volledig in thema. De mini-sinterklaas en mini-pieten gaan  op bezoek in de poppenhoek waar de kleuters die daar spelen zich al helemaal voorbereiden op de komst van de Sint : schoen klaar zetten, een lekker gerecht klaar maken, liedjes oefenen,... Het is superleuk om ze bezig te zien en te horen !
- we knutselen Klimpiet die we op de schoorsteen laten klimmen bovenop het dak.
- we spelen op het prowise-bord het spel van digi-piet. Daarbij moeten de kleuters raden voor welk huis Zwarte Piet staat, de getallenrij goed volgen en het passende cijfer aanduiden.
- We volgen ook de avonturen van Mieke en Wouter uit het boek " Dag Sinterklaas"; Elke dag lees ik een stukje voor en er komen hele grappige stukjes in voor. Als je iets hoort van  "Klaas met een smijter" ofzo, dan weet je, het komt uit dit verhaal. Ze lachen zich telkens een breuk met de uitspraken van Wouter.
- we spelen telspelletjes met de pakjespieten
- we leren de geheime code van de pakjespieten en weten zo wat voor stukje speelgoed in elk pakje moet.
- we helpen de pakjespieten pakjes verstoppen in de woonkamer en krijgen daarbij enkel de pictogrammen van onder, op ,links, rechts, achter, tussen,.....
- we beelden het speelgoed uit die Zwarte Piet in de zak stopt. De rest van de klas mag raden
brieven, verlanglijstjes en tekeningen
- de kleuters vertellen over hoe ze hun brief of verlanglijstje maken en natuurlijk over wat ze graag zouden krijgen van de Sint.
Sommige brengen hun verlanglijstje ook eens mee naar de klas om aan iedereen te tonen.
- bij een poppenspel maakten ze voor Zwarte Piet mooie tekeningen zodat hij weer helemaal blij en gelukkig werd en het weer helemaal ziet zitten om Sinterklaas te helpen bij het maken van de speelgoedzakken.
schoen zetten
- kleuters vertellen hoe zij het doen en wat je zeker niet mag vergeten
- we zetten ook nog onze schoen in de klas, misschien komt de Sint al eens langs met wat lekkers !!!

Vandaag kregen we een video-boodschap van Zwarte Piet via het prowise-bord.
Zwarte Piet is alles nog volop aan het leren en hij kreeg van Sinterklaas een heleboel opdrachten die hij heel goed moet afwerken. Als dit allemaal lukt mag hij mee komen met Sinterklaas naar ons feest op 6 december op onze school.
Bij elke opdracht die goed lukt krijgt hij een deeltje van het mooie Pieten-kostuum
Zo kan hij z'n broek, jas, kraag,muts met pluim, speelgoedzak,... verdienen.
We konden de eerste opdracht al bekijken : pakjes in de schoorsteen gooien.
Daar bracht hij niets van terecht; Dus morgen gaan wij dit eens goed tonen hoe dat moet. We filmen dit en sturen dit door naar Zwarte Piet en dan wachten we verder af !!!!