zondag 21 oktober 2018

Platvoetje

Halloween komt eraan, daar kan je niet omheen.
in dit thema werk ik het prentenboek "Platvoetje" uit. 
Platvoetje is een heks die niet zo goed kan toveren. Bij elke toverspreuk die mislukt worden haar voeten groter. Daardoor krijgt ze die bijnaam "Platvoetje" en de heksen lachen haar uit. Platvoetje vlucht naar de mensenwereld en maakt kennis met Nikki. Nikki heeft ook iets wat niet zo leuk is : grote oren.De andere kinderen lachen haar ook uit en zeggen lelijke dingen. Nikki vindt die grote voeten van Platvoetje prachtig en maakt ze nog mooier. Platvoetje wordt er heel blij van en voelt de toverspreuken terugkeren. Na wat proberen tovert ze een draakje, die brengt haar terug naar het heksenbos. maar niet voordat ze Nikki een cadeautje gegeven heeft. Ze geeft heksenzoenen op die grote oren en daardoor kan Nikki er mee vliegen. Er volgt nog een uitnodiging van Platvoetje voor Nikki met de vraag of ze eens op bezoek komt naar het heksenbos. Ik denk dat ze dit wel zal doen....
De klas zit al helemaal in de sfeer van het griezelfeest. In de kijkkast vliegen heksen op hun bezem en zie je spinnen en enge spinnenwebben. Er zweven spookjes door de lucht en de pompoenen mogen natuurlijk niet ontbreken.
Bij de start van het thema kwam de heks langs en die startte het thema samen met de kleuters met een brainstorm over het thema. De verschillende elementen komen terug in de activiteiten.
heksen :
- waarnemen van een heks 
  gesprek over de kenmerken en eigenaardigheden van de heks!
- de lievelingsdieren van de heks :
  we hebben het allerkleinste huisdier van de heks in onze klas : een spin
  we hebben die al volop waargenomen en bestudeerd. Er was er toch eentje van de klas     die dacht dat ik een tarantula zou meegebracht hebben, die had de wildste ideeën. 
 Grappig!
- ze krijgen heel wat opdrachten van Platvoetje om het attest van heks te bekomen
  zoals 1  een mooi spinnenweb tekenen
            2  elke spin 8 poten geven
            3  goede toverspreuken verzinnen die juist rijmen
            4  platvoetje knutselen met een mooie gevouwen jurk
            5  de schoenen van Platvoetje versieren
            6 we maken iets klaar in de toverketel en de kleuters moeten helpen met de 
               toverspreuk.
- ik breng het gezelschapsspel aan : 1,2,3... heksen op een bezem.
- in de godsdiensmomentjes waarin het prentenboek ook gebruikt wordt gaat het over de mooie en minder mooie kanten bij onszelf. We hebben daar gesprekjes over en proberen bij iedereen het goed en mooie te zien zowel aan de buitenkant maar vooral vanbinnen. Ook de boodschap van dat iedereen goed is zoals hij is, is ook belangrijk. Natuurlijk wordt het pesten en uitlachen ook even aangekaart.
-  lied : 6 heksen , ...ze proeven van hun brouwsel en telkens verdwijnt er eentje.
   de soep is nog niet goed, dus doen ze er nog iets bij, wat denk van je van ...een verse regenworm, een groene snottebel, wrattenschraapsel, ,een paar  konijnenkeuteltjes, een beetje voetschimmel !!!!!
- we leren een heksendans !

pompoenen:
we nemen de pompoen waar ( binnen en buitenkant )
we maken van een pompoen een griezelpompoen
de heks maakt voor ons pompoensoep klaar ( met of zonder ....)
Daarna gaan we proeven ......!