Pagina's

zaterdag 6 oktober 2018

groen, groen , groen,... peren geef ik soms een zoen !

Na al die waarnemingen tijd voor iets anders :
de fruitwinkel
In een poppenspel bracht Loes , de klaspop,   de fruitwinkel in de kijker.
Loes speelde met haar vriend Simon "winkeltje" en toonde hoe je met een boodschappenlijstje  boodschappen kan doen. Simon kon precies aflezen wat hij moest kopen en Loes kon ook heel duidelijk vertellen wat hij daarvoor moest betalen.
Ondertussen bracht ze ook speels een versje aan.
De winkel in de klas is nu een fruitwinkel en de kleuters gaan met hun boodschappenlijstje fruit kopen. Ze vinden dit wel leuk om te doen en leven zich helemaal in , in hun rol van koper, verkoper.
fruit wegen :
intussen hadden we in de klas al heel wat fruit liggen en dit is natuurlijk ideaal voor deze activiteit. de kleuters kozen 2 stukken fruit uit en wogen die op de hand. Ze gaven aan wat het zwaarst, lichtst weegt en toonden daarbij  welke schaal er naar beneden, naar boven zou gaan.
Op een bord werd er met tekeningen en pictogrammen bijgehouden wat het resultaat was.
De weegschaal staat nu in de fruitwinkel.
fruit persen
Bij deze activiteit werd de focus even op de techniek gelegd. De kleuters moesten het doel van de delen van de fruitpers uitleggen en daarbij moesten ze ook trachten uit te vinden hoe je zoiets aan het werk krijgt. Ze wisten dat je elektriciteit nodig had, een stopcontact. Het was wel nog even zoeken naar de kabel en de stekker want die zat verborgen achter een luikje onderaan de machine. Na al dat uitproberen en uitzoeken konden we dan eindelijk een paar sinaasappels persen en konden we proeven van versgeperst sinaasappelsap .
Lekker ! Daarna mochten de kleuters nog andere fruitsappen proeven en raden van welk fruit dit komt.Zo proefden we nog appelsap, ananassap en druivensap. Bij dat laatste waren ze al aan het verkondigen dat ze wijn gingen proeven !!!