maandag 5 maart 2018

...... en letters

We zijn ondertussen gestart met het tweede luik van dit grote thema cijfers en letters.
Nu staan de letters centraal. We begonnen met het opvissen van magneetletters uit een doos met daarbij het passende lied : ik heb een doos vol lettertjes.
De kleuters herkenden al heel wat letters en we konden de letters koppelen aan de beginletters van hun eigen namen.
Met de letters begon ik woorden te maken zoals "ik" en "vis". De kleuters wilden nog meer combinaties maken en we kwamen vaak tot gekke, onbestaande woorden.
Er werden een paar nieuwe activiteiten voorgesteld zoals 
-het maken van een lettermuur: elke letter van het alfabet wordt versierd, de kleuters zoeken die letter op in tijdschriften en kleven die rondom de letter; Verder tekenen ze er nog iets bij wat begint met  die letter. Het hele alfabet komt zo op de muur.
- het maken van een letterlotto : de kleuters zoeken per kaart 8 foto's uit tijdschriften die telkens met een andere letter beginnen. Bij elk plaatje komt nog het woord en de eerste letter. De letters worden voorzien van een klemmetje en kunnen met een magneet opgevist worden. De kleuters kijken of de letter bij hun kaart hoort.
Ondertussen loopt het verhaal van Indi nog steeds door en worden er nog steeds pluimen verdiend, maar nu met taalspelletjes zoals :
- rijmwoorden verzinnen
- woorden ass. bij het juiste kopje ( beginletter)
- woordstukjes klappen en tellen
- samengestelde woorden maken
- een woordslang maken ( het staartje van een woord vormt het kopje van een volgende   woord)
- woorden hakken en plakken : letters apart uitgesproken kunnen plakken tot een woord.
Vrijdag loopt het verhaal af met een prachtig einde.
De winkel in de klas is nu een letterwinkeltje. We hebben ook een heel leuk prentenboek met dezelfde titel.
De kleuters krijgen wat huiswerk en moeten thuis voorwerpen zoeken die met een bepaalde letter beginnen. Elke dag vissen we een letter uit de doos en die wordt dan de volgende dag "letter van de dag". De kleuters mogen hun voorwerpen voorstellen en in de winkel plaatsen. Vandaag was het winkeltje voor de eerste keer open en de kleuters mochten hun voorwerpen met als kopje  "d"  voorstellen. Er zaten hele leuke dingen bij en vooral heel wat dinosaurussen! 
Morgen is de letter "m" letter van de dag. Ik ben benieuwd. Het letterwinkeltje is er nog tot het einde van de week !