zondag 4 februari 2018

Ridders en prinsessen

We springen terug in de tijd en maken kennis met de wereld van de ridders, jonkvrouwen in hun kasteel. 
Het begon met een schatkist met attributen bij het onthaal. De kleuters waren onmiddellijk mee met het verhaal en vertelden honderduit bij de attributen van de jonkvrouwen, ridders.
Na wat prentkijken en wat praten over de typische kenmerken werden de kleuters aan het werk gezet en mochten ze hun eigen uitrusting( ridder ) of jurk, hoed en schoenen (prinses) ontwerpen. Deze ontwerpen maken een deel uit van de verkleedkleren /attributen die we maken voor ons "middeleeuws feest " op 9 februari.
De meisjes maken een hoofddeksel naar eigen ontwerp . De jongens ontwerpen hun eigen schild en deze afbeelding is ook te zien of hun wapenrok. 
Ridders woonden op een kasteel, dus werd er natuurlijk over "kastelen" gepraat. Wat was er typisch aan een kasteel en waarom ?  Met deze info konden we aan de slag om ons eigen kasteel te maken in de klas. De kleuters zijn de hele week bezig geweest om een kartonnen wand om te toveren tot een kasteel met poort, torens, kantelen en smalle vensters. Het resultaat mag er zijn en vanaf morgen mogen ze dus spelen in het kasteel. Daarbij horen natuurlijk ook de ridderzaal en de toren. Dit zijn de hoekjes die er nog bij horen waar de kleuters zich kunnen uitdossen als ridder of prinses. De kleuters hebben heel wat materiaal meegebracht en dat maakt het dus nog extra leuk !!!!
Naast de grote kasteel maken we ook een klein kasteel met een schoendoos. De basis is geschilderd en deze week maken we het kasteel af met de torens, kantelen, poort en natuurlijk , de ridders.
Verder zijn we in de denkhoek bezig met smartgames zoals "camelot" en "castle logix" en natuurlijk de kasteelpuzzel waar ze kastelen naar opdracht kunnen nabouwen. Met die opdrachten zijn ze intens bezig met ruimte en logisch inzicht.
Verder zijn er de opdrachten in Doremi en op het Prowise-bord rond het thema waar we toch ook wel even zoet zijn.
In de godsdienstmomenten praten we ook het "goede" in ieder van ons en hoe we dat kunnen toepassen in ons leven net zoals de ridder dit deed. De kleuters komen heel wat de weten over ridder Lancelot, het leven als page, schildknaap en ridder
Naast de smartgames spelen we ook het kasteelspel waar de nadruk ligt op cijfers en wat het meeste is. De kleuters die de meeste ridders heeft mag telkens de kastelen opeisen.
Dit is dus telkens heel spannend. Verder waren we nog aan het tellen met geldstukken uit de schatkist van de ridder. We deden een rekenverhaal en speels oefenen over meest, minst en 1 meer, minder,.. hoort er natuurlijk ook bij.
Via de filmpjes op het prowise-bord maken de kleuters kennis met leven van de ridder op het kasteel, een toernooi, een aanval op het kasteel. Deze filmpjes zijn heel realistisch weergegeven en de kleuters zaten ademloos te kijken.
Volgende week breng ik nog 2 leuke gezelschapsspelen van Haba aan in het ridderthema.
Verder hebben we het nog over technieken in de middeleeuwen zoals " de katapult" en het "weven van stoffen". De kleuters bekijken daarrond filmpjes en kunnen dit in het mini uitproberen.
We maken ook een foetsiepop ( een popje dat kan verdwijnen in een kokertje) . De meisjes maken een prinses en de jongens een ridder. Het kokertje waarin ze kunnen verdwijnen knutselen ze om tot een kasteel. Deze foetsiepop kunnen we goed gebruiken bij het lied van "Ridder Roderik " en zijn gade "jonkvrouw Frederique" ( die toch wel een strenge tante is en is ridder Roderik echt zo'n softy ? " De kleuters hebben telkens veel plezier bij het gesprek tussen die 2 na het liedje !!!.
Naar aanleiding van ons eigen feest gaan we natuurlijk hebben over " Feest op het kasteel" Even een kijkje nemen en praten over hoe dat gebeurde. Dan zijn we klaar voor ons eigen feest !!!