zondag 19 november 2017

Kleurentovenaar Pigmentus

Deze week maakten de kleuters kennis met de kleurentovenaar : Pigmentus.
De tovenaar zoekt planten, laat die drogen en maakt er dan kleurpoeder van.
Daarmee helpt hij dan dieren en mensen die in nood zitten.
In de klas begonnen we elk verhaal over een kleur met een brainstorm. De kleuters
noemden dingen op met die specifieke kleur, we veegden alle woorden samen en ik toverde er kleurpoeder van. We verzamelden zo de kleuren rood, oranje, geel, groen blauw en paars. Inderdaad dit zijn de kleuren van de regenboog.
Op het kleurenfeest gooide Pigmentus alle kleuren in de lucht en zo ontstond er een mooie regenboog. 
In de klas kunnen de kleuters aan de slag met heel wat regenboog-opdrachten :
- kleurplaat inkleuren met een patroon in de kleuren van de regenboog
- Pigmentus tekenen, schilderen
- regenboog schilderen
- woordrooster : de kleuren van de regenboog zitten verstopt in een rooster vol met   letters,aan de hand van een woordcode kunnen ze de namen van de kleuren ontdekken   en inkleuren.
Verder bracht ik het spel Twister aan, de laatste kleuters krijgen volgende week ook nog hun beurt. De kleuters proberen de opdracht juist te formuleren ( links of rechts, voet of hand, kleur ).
Morgen hebben we het nog over beroepen die met kleur te maken hebben. We nemen daarbij de materialen en een paar technieken van de schilderkunst waar.
Tussendoor gaan we zeker nog zeepbellen blazen en een leuk versje daarbij mag niet ontbreken
De kleuters maakten deze week ook hun kaartje voor de grootouders. Ze experimenteerden met ecoline en lieten de kleuren in elkaar overvloeien op nat papier. De resultaten zijn prachtig. De kleuters prikten uit het blad een heleboel hartjes en plakten dit op hun kaart die als titel draagt : Welke kleur heeft een zoen? Binnenin staat er dan nog een versje dat gaat  over een heleboel zoenen.
Verder oefenden we nog voor het  grootoudersfeest. De outfits voor de biggen en de wolven werden verzameld en in elkaar geknutseld. Nog twee keer slapen en dan is het zo ver.