zondag 12 november 2017

kleuren

Tijd voor wat kleur ! Die zijn er zeker te zien in de kijkkast en bij de boeken van de boekenhoek. De kleuters konden bij de brainstorm over het thema ook al heel wat elementen aanhalen waarbij kleur een belangrijke rol speelt
Kleuren samen maken nieuwe kleuren.
Bij het mengen van de hoofdkleuren ontdekten we de nieuwe kleuren : paars, groen, oranje.
De kleuters konden na de demonstratie zelf aan de slag en mengden de hoofdkleuren naar hartenlust. Je ziet nog telkens de verwondering bij dit gebeuren. 
Daarbij tekenden ze een voorwerp die ze dan het passende kleurtje gaven.
Ze verwerkten de resultaten van het mengen in een matrix-patroon, waarbij ze elk vakje de juiste kleur gaven.
Verder konden de potloden niet ontbreken  en daarmee speelden we een aanvul spel tot 6.
Hoeveel potloden zijn verdwenen en in wat voor kleur?
Dit verwerken ze nu in een opdracht.
We hadden het ook over warme en koude kleuren en natuurlijk over je lievelingskleur.
Wat als er geen kleuren waren en we in een grijze, witte en zwarte wereld zouden moeten leven. Het verhaal van de kleurendief kwam bij dit filosoferen goed te pas.
Gelukkig heeft alles een kleur en kunnen we daarvan genieten en dat zingen we volop bij het lied : alles heeft een kleur.
Verder kunnen de kleuters aan de slag met de letterstempels en  stempelen ze de naam van het kleur en maken daarbij een passende tekening.
We luisterden ook naar het prachtige verhaal van Eefje Donkerblauw en ontwerpen nu de kledij van Eefje Donkerblauw met verschillende tinten van blauw.
Bij de waarneming van tinten van een kleur ontdekten we dat je door het toevoegen van zwart en wit een heel kleurengamma van één bepaald kleur kunt maken.Dit passen we nu toe bij het schilderen van Eefje Donkerblauw.
Bij de dieren kunnen kleuren ook een belangrijke rol spelen.
Kleuren om te camoufleren, aan te trekken of bang te maken. De kleuters konden bij dit gesprek zelf heel wat info naar voor halen en de kameleon die kan veranderen van kleur naargelang zijn omgeving vonden ze heel fascinerend.
Het boek " Arabella maakt de kleuren " is de leidraad bij het grootoudersfeest. Arabella maakt zelf nieuwe kleuren en bij elke nieuwe kleur brengen we op het feest een nummer gebaseerd op dit kleur. Rood en wit maakt roze, de 3de kleuterklas brengt een " rozig nummer" met de "drie biggetjes" van K3.
De meisjes zijn de biggetjes en de jongens zijn de wolven die het de biggetjes niet gemakkelijk maken. Vrijdag repeteerden we voor de eerste keer het nummer, volgende week werken we daar aan verder!