donderdag 24 november 2016

Sinterklaas en Zwarte Piet

De kleuters wisten het maandag al, vandaag beginnen we over Sinterklaas. Ze keken er zo naar uit, maar we zorgden eerst voor een fantastisch grootoudersfeest.
Maandagmorgen keken ze hun ogen uit : nieuwe hoekjes,nieuwe boekjes, de kijkkast in sinterklaassfeer, een verkleedhoek, een reuze-sint, een schoorsteen in de poppenhoek en heel wat vlaggetjes.
Aan de hand van  gesprekjes, waarnemingen en prenten staan we even stil bij de verschillende elementen van het sinterklaasgebeuren. Deze week hadden we het over 
- de stoomboot
- Sinterklaas en Zwarte Piet 
- brieven en tekeningen voor Sint
- ons verlanglijstje
- we zetten onze schoen klaar
De opdrachten van Doremi werden speels aangebracht en nu kunnen de kleuters volledig zelfstandig aan de slag. 
Met de digibordles :voor welk huis staat Zwarte Piet wordt op een leuke, interactieve manier de getallenrij geoefend. De kleuters speelden het eerst op het prowise-bord en verwerken dit nu op papier.
Verder zijn we ook druk bezig in de knutselhoek, daar knutselen we een grappige zwarte Piet. De armen en benen maken we met muizetrapjes, het lijf krijgt een leuk patroon. Vandaag zijn de eerste kleuters begonnen met de afwerking : het gezicht en de broek. 
Verder plakken de kleuters snippers op de eerste letter van hun naam en maken ze er een chocoladeletter van.
Er zijn ook heel wat mag-werkjes. Zo kunnen de kleuters tekenen ,kleurplaten inkleuren of een strijkparel-werkje maken. We kregen van een kleuter een leuke kleurposter, daar kunnen ze ook aan mee helpen kleuren. Ze hebben er al hard aan gewerkt en het ziet er al mooi uit. We ontdekken ook elke dag nieuwe elementen op de prent.
De kleuters genieten er ook enorm van om zich te verkleden en dan als Sinterklaas of Zwarte piet een bezoekje te brengen aan de kleuters in de poppenhoek. De kleuters in de poppenhoek leven zich volledig in in het rollenspel en zetten hun schoen klaar enz.... Het is leuk om ze bezig te zien.
Op dinsdag vonden we een brief van Letterpiet. Die heeft een opdracht voor onze klas. De kleuters moeten op de grote kijkplaat van de stoomboot iedere dag 5 voorwerpen zoeken met als kopje de letter "S". We hebben dit al elke dag gedaan en kregen daarvoor iedere keer een stempel van Letterpiet. 
Er zijn ook een paar nieuwe kalenders in de klas. Zo houden we elke dag bij hoeveel keren we nog moeten slapen tot aan de verjaardag van Sinterklaas met de aftelkalender.
Op een andere kalender kunnen we volgen wat Sint elke dag doet.
Vandaag speelden we ook een interactief spel met rijmen , puzzelen, pepernoten sorteren en pakjes ordenen op het Prowise-bord. Het heet " het verdriet van Sleutelpiet ". Een paar kleuters hadden al zin om het thuis ook eens te spelen !!!
Morgen brengen we een paar nieuwe gezelschapsspelen aan: Kwartet en het pakjesspel uit het Sinterklaasboek van een kleuter. Daar kunnen ze dan mee aan de slag in het vrij spel.
Als afsluiter van de dag luisteren de kleuters elke dag naar een stukje van het verhaal " Dag Sinterklaasje". De kleuters leven enorm mee met de belevenissen van Mieke en haar kleine broertje Wouter bij het Sinterklaasgebeuren. Ze kijken er telkens naar uit.