woensdag 30 november 2016

Hij komt, hij komt.....

Nog 1 nachtje slapen en dan komt Sinterklaas naar de school. We hebben vandaag onze schoen in de klas klaar gezet. Misschien ontdekken we morgen al iets leuks in onze schoen! Spannend !!!!
Deze week begon al super. Letterpiet zorgde voor een verrassing. Aan het bord bengelde een klein speelgoedzakje met letterkoekjes. Voor elke kleuter de eerste letter van hun naam. Maar dit was nog niet alles. Onder het bankje zat een grote zak met het snoepgoed van sinterklaas verstopt. De kleuters konden proeven van speculaas, marsepein , guimauves, suiker picknicken, verschillende soorten chocolade. Dat was smullen.

Na het proeven moesten we aan de slag voor het Sinterklaasfeest. Bij juf Elie leerden ze het liedje van "Sinterklaasje, Pieterbaasje". De kleuters zitten in twee groepen tegenover elkaar en zijn Sinterklaas of zwarte piet; Elke groep heeft z'n eigen stukje om te zingen. In de klas knutselden we mini-mijters en pietemutsen op een diadeem om op te zetten tijdens het sinterklaasfeest en bij het zingen van het lied. Ze zien er leuk en grappig uit.  

In de klas knutselen we ook nog een glasraam in de vorm van de muts van Zwarte Piet.
De kleuters prikken stukjes uit de muts en kleven daarachter een kleurig stukje zijdepapier.
Verder krijgen de kleuters nog andere opdrachten van letterpiet
- woorden maken met letterkoekjes
- de eerste letter bij elk woord stempelen ( snoeppiet heeft die opgegeten !!)
  de kleuters vonden het heel grappig toen ik de woorden voorlas zonder die eerste letter.
  ..ijter, ..oot, ..ortel,.. akje,...
- de juiste letters van woorden zoeken en die omcirkelen.
- het juiste woord uit een reeks zoeken en omcirkelen.

De chocoladeletter die de kleuters vorige week maakten krijgt nu nog een mooie rand met een patroon : letter, mandarijn, pepernoot. De kleuters verzinnen zelf de volgorde.

Op het prowise-bord werkten we speels rond de plaatsbegrippen bij het spel:"Waar staat Zwarte piet ?"en begrippen ivm hoogte, lengte, dikte, hoeveelheid, grootte,... bij een ander digibordspel.
Vandaag was er ook poppenkast : In het poppenspel had Sinterklaas een probleem. Zwarte Piet was boos en wou niet meer meewerken.Hij vulde de speelgoedzakken met rommel en deed vervelend. Sinterklaas ontdekte wat er aan de hand was en samen met de kleuters maakten ze hem weer blij met een heleboel leuke tekeningen.Zo toonden ze dat hij wel heel belangrijk is en niet kan gemist worden binnen het Sinterklaasgebeuren.