maandag 5 september 2016

Op reis naar de 3de kleuterklas

Dag iedereen, hier zijn we weer ! 
Het eerste thema van de 3de kleuterklas gebruiken we natuurlijk om elkaar en de nieuwe klas beter te leren kennen. 
De kleuters maakten ondertussen al kennis met de hoeken van de nieuwe klas en voelen zich daar al helemaal thuis. We gebruiken het materiaal van de hoekjes ook om op een speelse manier bezig te zijn rond taal en wisk. initiatie. We spelen deze week een variatie op het muzikale pak en geven hierbij geen pak maar een mini-schooltas met voorwerpen door. Elk voorwerp verwijst naar een hoek en daarbij hoort een spel  (taal , wiskunde,... )
Daarnaast nemen we ook onze tijd om op een speelse manier de opdrachten uit Doremi voor te bereiden zodat ze die goed begrijpen en zelfstandig kunnen verwerken. De kleuters maakten ook al een mooie tekening / kleurplaat voor hun heen-en weerschrift.
Met de vakantie nog in ons achterhoofd konden de kleuters hun ervaringen uiten met kwast en verf. Er zitten een paar hele leuke schilderwerkjes tussen.
Een leuk thema- lied mag ook niet ontbreken en ik hoor hier en daar al de kleuters spontaan stukjes uit het lied zingen terwijl ze aan het spelen zijn. 
Verder zorgen het prowise-bord en de computer voor een leuke afwisseling tussen het spelen , knutselen en het verwerken van de opdrachten.
In de godsdienstmomentjes gaan we dieper in op het sociale gebeuren. het thema heet  "Welkom bij de toffe club " en zit barstensvol met leuke activiteiten rond het samen leven in groep en over het omgaan met elkaar. Deze week zullen de kleuters een naam voor hun klas/ club mogen bedenken. We maken daarbij een leuk bord met een tekening van elke kleuter. Verder verzinnen we nog een leuke clubgroet. Iedereen krijgt ook z'n eigen lidkaart.
Bij een club horen ook afspraken en en kleuters bepalen dus zelf wat er wel en niet kan in onze klas. Deze afspraken worden met pictogrammen duidelijk gemaakt. Daarnaast hebben we natuurlijk aandacht voor de individuele kleuter : hoe is elke kleuter, wat kan hij goed, wat doet hij graag,lievelingskleur, lievelingseten,.... Iedereen is welkom in onze klas hoe je ook bent langs de buitenkant en vanbinnen. Dat hoor je goed in het bijhorende lied. "Kom er bij , hier is een plekje vrij, voor jou en mij."