donderdag 22 september 2016

fruit

Met het oog op de MOS-markt die dit weekend doorgaat op onze school zijn we alvast begonnen met het promoten van fruit.
We bekeken de appel en peer niet alleen aan de buitenkant, maar bekeken ook de binnenkant en het proeven kon natuurlijk niet ontbreken. We hadden het niet alleen over het fruit maar ook over hoe dat fruit daar aan die boom begint te groeien. We bekeken de evolutie tijdens de seizoenen aan de hand van een leuk docu-boek.
Daarnaast waren we speels bezig met begrippen ivm ruimte en plaats in een activiteit met mini-3D-materiaal over de boomgaard. De kleuters bouwden iets na en luisterden naar de opdrachten van de juf. Daarna gaven ze  elkaar ook opdrachten. Deze opdrachten kwamen ook terug bij een tekenopdracht over de boomgaard. Met het kleine materiaal werd ook wisk. initiatie aangebracht zoals : appels bijdoen en wegnemen, appels verdelen, + 1, -1, meest en minst, Er werden ook wat spelletjes aangebracht zoals appeltje pluk, ...Daar spelen de kleuters wel graag mee!
In een poppenspel wilde kabouter Mopsneus de koning voor z'n verjaardag een appel cadeau geven. Heks Kloefneus wilde zelf die appel opeten en probeerde van alles uit om haar plannetje te doen slagen. Ze toverde zich zelfs om in een appelwormpje om de appel te kunnen krijgen. Het wormpje werd opgepikt door een vogel en de Heks was verdwenen. Opgelucht kon de kabouter de appel naar de koning brengen. Van het poppenspel was het maar een klein stapje naar de gezelschapsspelen die we hebben die iets met wormpjes te maken hebben. Dat hebben we dus ook aangebracht.
We bekeken ook fruit met grote pitten zoals een pruim, perzik en mango. De kleuters weten al goed dat die pitten het begin kunnen zijn van een nieuwe fruitboom.
We hadden het ook over fruit die in andere landen gekweekt wordt zoals de bananen en de citrusvruchten. De familie van mandarijn kwam op bezoek en bij het proeven van pompelmoes en citroen zag ik toch wat zure gezichten en gekke bekken. Ze vonden dit superleuk om te doen.
De fruitwinkel is nu ook klaar en Loes de klaspop bracht dit in een klein poppenspel. Ze leerde kleuters met een boodschappenlijstje naar de winkel gaan en op de juiste manier betalen. In een winkel wordt het fruit ook gewogen dus haalden we een weegschaal in de klas en konden de kleuters de stukken fruit vergelijken. Met een pictogram toonden ze aan wat de weegschaal deed.
Morgen nemen we heel wat producten waar waarin fruit verwerkt wordt zoals yoghurt /koekjes/taart / jam,... Dit is ons aanknopingspunt om zelf aan de slag te gaan. In de namiddag maken we appel-cupcakes voor de MOS- markt op zondag . Wil je onze cupcakes proeven en nog veel andere lekkere dingen, kom dan zeker langs.