zondag 22 mei 2016

circus

Het schoolfeest met als thema " het circus " komt er aan, dus zijn we er in de klas al volop mee bezig. Naast het oefenen voor de nummers van het schoolfeest voel je in onze klas ook een echte circus-sfeer. Via gesprekken, het bekijken van prenten ,boeken en docu-filmpjes komen de kleuters heel wat te weten over het circusleven. We hadden het ook over wat je allemaal goed moet kunnen om een circusartiest te zijn. De kleuters vertelden zelf wat voor artiest ze het allerliefst zouden willen zijn in het circus en ik moet zeggen , het kwam vaak overeen met hun temperament en hoe ze zijn. We hebben in de klas ook een circus-hoek waar de kleuters volop hun circus-acts kunnen oefenen zoals jongleren, hun evenwicht bewaren, clown of goochelaar spelen. Er liggen hoepels, evenwichtsblokken, ringen,kegels,jongleer-ballen, een tunnel en een gooibord. Wat verkleedmateriaal om helemaal in de sfeer te komen mag natuurlijk ook niet ontbreken. 
Ik kon een kleur-rol op de kop tikken met als thema : circus. Die zijn ze nu al een paar dagen aan 't inkleuren en het wordt prachtig !!!
Naast het kleuren, maken we ook een mini-circustent. Daarin kunnen de kleuters een tekening maken van hun lievelings-act in het circus. 
De werkjes zijn gebundeld in een thema-boekje : tellen, associëren, letters zoeken, matrix lezen en de kledij juist inkleuren, een sudoku, schrijfoefeningen. Het zit er allemaal in. 
Verder kunnen ze nog een circusboek maken met woorden ivm het circus. Ze knippen hun lievelingsplaatjes uit en stempelen daarbij de woorden.
Ook op het prowise-bord kunnen de kleuters volop aan de slag met leuke circus-spelletjes.
Bij het verkopen van kaartjes voor het circus konden de kleuters op een speels manier sommen maken. Ik maakte verschillende combinaties van volw.(2€) en kinderen(1€) en de kleuters moesten telkens het juiste bedrag neertellen om de kaartjes te kunnen kopen.
Een leuk liedje, dat mag natuurlijk niet ontbreken, dat zijn we nog aan 't leren ! Je zal het binnenkort wel thuis horen.
Vrijdag was een hele speciale dag. Het begon met een demonstratie van circus-technieken, gebracht door een papa van één van onze kleuters. Het was leuk om te zien en de kleuters waren onder indruk van het jongleren, het gooien en kunnen opvangen van de diabolo.
Als afsluiter spuwde hij ook vuur, de kleuters zaten ademloos te kijken en kregen er niet genoeg van. Hij kreeg natuurlijk een daverend applaus.
Daarna nodigde de prinses van Viesvuilland ons uit om het afvalprobleem in haar land op te lossen. De kleuters leerden het afval juist sorteren en daarna vertelde de koning ons wat over het recycleren. 
Als slot van de voormiddag sloten we ook het project " Sam de slang " af. Als beloning voor de grote inzet van iedereen krijgen we een extra-lange speeltijd. Joepie !