maandag 29 februari 2016

Letters

Woensdag kwam er een doos vol letters in de klas. De kleuters konden met een hengel de magneetletters opvissen en herkenden onmiddellijk de kopjes van hun naam. De letters werden uitvoerig besproken en met die letters maakte ik ook andere woorden. Het vissen met een hengel bracht ons op een idee om weer een letter-lotto te maken. De kleuters maakten zelf de kaarten. Ze haalden illustraties uit tijdschriften en  verzamelden per kaart 8 voorwerpen die telkens met een ander kopje beginnen. Ik werk het spel af door de letters en het woord eraan toe te voegen. Het spel is nu klaar en morgen kunnen ze het spel " letterhengelen " spelen. 
We luisteren nog iedere dag naar het verhaal uit "het grote telboek van Indi"; De kleuters kunnen nu ook veren verdienen, maar aan de hand van taalspelletjes. Zo zat er een opdracht in ivm rijmen en woordstukjes klappen. Er volgen nog opdrachten zoals woorden sorteren volgens het kopje ( de beginletter van een woord) en het spel : hakken en plakken. ik hak een woord bv. b-a-l , de kleuters moeten het woord zoeken. Dit is niet altijd zo eenvoudig als het hier uitgelegd wordt, de kleuters moeten dit echt doorhebben en er rijp voor zijn voor ze dit snappen. Ondertussen hebben Indi en de kleuters al 7 veren. 
In de klas is de winkel een letterwinkel geworden. Iedere dag halen we een letter uit de doos. Die wordt de volgende dag "letter van de dag". De kleuter krijgen een kleine opdracht mee naar huis en zoeken voorwerpen die met die bepaalde letter beginnen. Elke morgen mogen ze hun voorwerpen voorstellen en in de winkel plaatsen. Nu en dan zetten we er voor de grap ook een paar kleuters in als hun voornaam met die bepaalde letter begint. De letters "l" en "b" waren al letter van de dag. Morgen staat de letter "v" in de kijker. Iedere dag kijken we ook in het kleuterwoordenboek van "Van Dale" om idee├źn op te doen.
We maken in de klas ook een reuze-alfabet. de kleuters decoreren een  letter en zoeken die letter in tijdschriften. Verder maken ze er nog een tekening bij om de letter te illustreren met een voorbeeld. Bv bij de letter a kunnen ze een appel,anker,... tekenen. 
De kleuters kunnen nu ook weer volop experimenteren met lettermateriaal en letterspelletjes. 
De opdrachten op het Prowise-bord liggen ook in dezelfde lijn.
De kleuters maken en stempelen deze week ook nog hun naam met leesletters.
Op donderdag doen we even iets anders en gaan we in de voormiddag het toneelstuk " Het luchtschip" bekijken in de Valkaart.