zondag 10 januari 2016

punten, lijnen, vormen

Onze eerste thema in het nieuwe jaar bracht de 3 koningen in onze klas. De kleuters luisterden naar dit bekende verhaal en knutselden hun eigen ster. Naast het verhaal hadden we het ook over de gebruiken en rituelen bij het driekoningenfeest. De kleuters keken er heel erg naar uit om dit in de klas te vieren en waren dan ook heel enthousiast toen ze de taart met de gouden kroon zagen staan. Marie ontdekte de "boon" in de taart en was dus de koning. Ze was heel fier en mocht als koning de eerste in de rij lopen toen we 's middags naar huis gingen. 
Het volgende thema begon met een punt. We luisterden naar het verhaal : de stip en daarna konden de kleuters ook aan de slag. De kleuters tekenden nu ook eens met stippen.
Na de punten kwamen de lijnen aan bod en de kleuters brachten de verschillende lijnen aan. Deze lijnen werden gebruikt om een kader te decoreren, later maken we nog een kunstwerk voor dit kader.Op deze manier oefenen ze nog eens speels de schrijfpatronen. De kleuters maakten ook heel wat opdrachten rond stippen en lijnen. De kleuters maakten kennis met de lijnmachines die de lijnen veranderen en maakten ook een doolhof aan de hand van pijltjes. 
Daarna maakten de lijnen vormen en we maakten kennis met de verschillende vormen bij het openen van de doos logi-blokken. ik noemde 4 eigenschappen op en de kleuters moesten de juiste blok nemen : kleur, vorm, grootte en dikte.
Na de grote voorstelling bekijken we nu één na één de verschillende vormen en doen er leuke activiteiten rond. We bekijken boeken, gaan die vormen ook in de klas zoeken, we praten over de typische kenmerken.
De kleuters kunnen in de klas ook aan de slag met heel wat materiaal rond vormen. In de spelletjeshoek staan ook typische gezelschapsspelletjes met vormen.