dinsdag 24 november 2015

Wachten op de Sint

De kleuters konden bijna niet wachten om met het thema " Sinterklaas " te beginnen. Ze hielden de kalender nauwlettend in het oog en op donderdag 19 november zijn we er dan aan begonnen. De kleuters stonden vol bewondering voor de kijkkast met al die mooie sinterklaasspullen en de nieuwe boeken spraken hen ook aan. De kleuters vinden het ook heel leuk om in de speelgoedfolders te neuzen.
Met een tekendictee over Sint en Piet brachten de kleuters de belangrijke elementen aan 
en zo kon ik Sint en Piet op de juiste manier tekenen. Daarna was het hun beurt om Sint en Piet op het dak te tekenen in hun Doremi. 
Op het prowise-bord konden ze ook aan de slag met het het verhaal van Sleutelpiet. 
Ze helpen sleutelpiet met rijmopdrachten, het pakjesspel, de staf puzzelen, ze halen de slechte pepernoten weg. Zo kan Sint toch nog vertrekken met de stoomboot. Verder oefenen ze de getallenrij met de digi-Piet
Er kwam ook een grote praatplaat over de stoomboot aan het bord. Toen de kleuters gisteren binnenkwamen zagen ze dat er geknoeid was met de stempeltjes en dat er een briefje op de kalender zat geprikt. He was een opdracht, een soort uitdaging van Letterpiet, om op die grote praatplaat elke dag 5 voorwerpen met als kopje "S" te vinden. Op het briefje stond ook nog dat er misschien nog een verrassing volgt...!!!  De kleuters waren heel enthousiast en vonden heel vlug de eerste 5 woorden. Vandaag stond een stempeltje op het lijstje,.. van Letterpiet natuurlijk ! Hij was weer langsgekomen ! We zoeken dus vlijtig verder. Letterpiet heeft ook nog andere letterwerkjes voor de kleuters meegebracht, daar beginnen we donderdag aan.
In de klassikale momenten hadden we het over een brief of tekening maken voor de Sint , en het zetten van je schoen. De kleuters vertelden honderduit over hoe zij het doen en wat daarbij belangrijk is. Daarbij bekijken we prenten en nu en dan past er ook wel een verhaal of een lied bij. De kleuters konden ook al vertellen wat er op hun verlanglijstje staat.
We knutselen een grote schoorsteen met dak waar Zwarte Piet in zal kunnen klimmen. De kleuters zijn nu volop bezig met de schoorsteen. Verder kunnen ze volop vrij tekenen en schilderen over het thema. De kleurplaten mogen ze deze keer met waterverf schilderen. De kleuters kunnen ook met strijkparels figuurtjes maken. Daarbij lezen ze de opdrachtkaart en ze moeten daarbij heel aandachtig de kleuren en het aantal pareltjes bekijken. Sommige kleuters zijn daar heel bedreven in en maken al een tweede.
Vandaag had een kleuter een prachtige set verkleedkleren mee voor Sint en Piet. Net nu ik van plan was om de verkleedhoek om te toveren tot een passende themahoek.  De kleuters popelden bij het bekijken van het materiaal om daar te mogen spelen.
Met de pakjespieten moesten we pakjes tellen en waren we speels bezig met aanvullen, 1 meer, 1 minder, splitsen ,...
Elke dag vertel ik ook een stukje uit het boek " Dag Sinterklaas" . Daarin volgen we we de avonturen van Mieke en haar kleine broertje Wouter en zien we hoe zij het sinterklaasgebeuren beleven. Er komen daar hele gekke en grappige stukjes in voor. Als je soms iets raars hoort dan komt dit wel uit dit grappige boekje.