maandag 26 oktober 2015

Herfst

Al een paar dagen dompelen we ons onder in de herfstsfeer. De kleuters brachten eerst zelf heel wat elementen aan en die nemen we als kleine subthema's onder handen. Bij de herfst nemen we natuurlijk de herfstbladeren waar in al hun kleurenpracht. Daarbij bekeken we ook de boom eens wat nauwkeuriger ( delen, het doel van die delen,...). Aan de hand van docu-boeken , prenten  hadden we het over de verandering van de boom bij elk seizoen en vooral in de herfst. We bekeken ook de bladeren van dichtbij : de vorm, de nerven, de rand,...
De kleuters maken in de klas een herfstboom met knoestige takken. De kleuters tekenen en kleuren nog een paar herfstblaadjes om de boom af te werken.
Bij een schilderwerk lezen de kleuters een code en schilderen de bladeren in de juiste herfstkleuren.
Daarnaast bekeken we ook de herfstvruchten en de bolsters , napjes of dopjes waarin ze groeien. De grote favoriet is natuurlijk de stekelige bolster van de kastanje. Als je die durft vastnemen lijkt het bijna op een heldendaad. Aan de hand van de herfstvruchten legde ik de cyclus uit van het leven : de zaadjes die beginnen te groeien, een boom worden en die op hun beurt weer zaden ( noten ) produceren. Een wonder dat telkens opnieuw begint.
Met het mooie weer zijn er al veel kleuters naar het bos geweest en nu leeft het thema nog meer in de klas. Ze zoeken heel bewust en brengen interessante dingen mee.
Verder hadden we het ook over de dieren in het bos. Waar leven ze, hoe ziet hun hol eruit.
We hebben wat meer aandacht voor de eekhoorn omdat die in de herfst z'n wintervoorraad aanlegt. Vandaag konden ze in een poppenspel zien hoe Evert de eekhoorn z'n wintervoorraad probeert aan te leggen maar zich laat afleiden door de pracht van de natuur en de andere dieren in het bos. Gelukkig wil Bas de eekhoorn z'n voorraad wel delen. De elementen van het poppenspel en de activiteiten over de dieren worden speels verwerkt in verschillende opdrachten: de weg zoeken naar de wintervoorraad , eikels verdelen, dieren tellen in het bos,....
In de spelletjeshoek ligt het spel : wintervoorraad.
Op het Prowise-bord kunnen de kleuters vanaf morgen de avonturen van Pluim volgen in het Bongo-bos en maken ze de verschillende opdrachten. 
We hebben het morgen over hoe de dieren zich aanpassen in de herfst . Sommige dieren krijgen een dikkere vacht, sommige leggen een wintervoorraad aan, andere dieren zoeken een plaats voor hun winterslaap, sommige vogels trekken weg.
Nog een laatste subthema voor deze week : herfstweer. Dan doen we wat aan schrijfdans en laten de bladeren door de lucht dwarrelen, dan oefenen we speels de schrijfpatronen.
Als afsluiter van deze week maken we nog een herfstwandeling. Daarna gaan we genieten van een weekje herfstvakantie!