maandag 12 oktober 2015

Elfen en trollen

Bij de brainstorm voelde ik al : dit vinden de kleuters wel leuk! Ze vertelden volop over elfjes en trollen en door die brainstorm kwamen we op ideeën voor de activiteiten, om de klas in te richten. De kleuters gaven heel goed de eigenschappen weer van de elfen, trollen en hiermee konden we beginnen. De kleuters schilderden elfen met waterverf en werkten die af met elfenstof op de vleugels. Enkele kleuters maakten ook een trollen-marionet. Ze schilderden alle onderdelen met donkere kleuren , knipten de stukken uit en maakten armen en benen van de  trol vast met splitpennen aan het lijf. 
De kleuters brachten ook heel wat verkleed-materiaal mee en dit gebruikte ik om een elfenhuisje en een trollengrot mee in te richten. De kleuters kunnen zich naar hartenlust verkleden en leven zich volledig in, in hun rol ( soms iets te veel !!! ) 
We legden de ingrediënten klaar voor de trollensoep en keken op het recept welke trol teveel, te weinig of precies de juiste hoeveelheid had van de ingrediënten. De kleuters hadden geen zin in soep met stenen, toverzaden, takjes of slijmerige slakkenhuisjes. De trollen precies wel want de volgende dag was alles weg. 
Taalspelletjes (samengestelde woorden, kopje van een woord,rijmwoorden,woordstukjes ) kwamen speels aan bod bij het verzamelen van een nieuwe outfit voor Tinkerbel voor het zomerbal. Ze konden sterren verzamelen en met die sterren konden ze dan iets kopen voor Tinkerbel.
Trollenstenen zijn ook heel goed om mee tellen en alle rekenhandelingen kwamen speels aan bod. De kleuters zijn ook nog volop bezig met de opdrachten in hun Doremi.
De kleuters knutselden elfjes en hun elfenhuisje. Verder maakten ze met klei, prachtige trollen. De kleuters waren heel enthousiast bezig en gaven hun trol hun eigen karakter en specifieke kenmerken. 
We hadden het ook over de diepere betekenis van mooi of lelijk zijn vanbinnen en het prentenboek "Het kristal" was daar heel passend bij. Verder kwamen de  elfen van de 4 elementen : water, vuur , aarde en lucht nog aan bod. We maakten telkens prachtige ecoline-tekeningen op nat papier in de passende kleur van de elf. We hadden het ook over de positieve en negatieve kanten bij elk element . Bij elke elf hadden we ook een mooi prentenboek.
Morgen kunnen ze woorden naschrijven  en schrijfpatronen oefenen in het magische elfenzand. Met een toverstafje erbij wordt het nog fantasierijker !
Op het Prowise -bord spelen ze het spel winterwoud wandeling  van de "Disney Fairies " . Ze moeten spulletjes verzamelen om de dieren te  helpen en moeten daarbij de opdrachtkaart  lezen , tellen en de weg zoeken. Dit is een heel leuk spel en  het ziet er ook heel mooi uit !
Deze week maken we verder nog een bloemenkransje voor de elfen en een paar grote oren voor de trollen. ik heb ook nog een leuk ideetje voor de laatste dag van het thema !!! Wacht maar af!