woensdag 9 september 2015

welkom bij de toffe club !

De 3de kleuterklas : we zijn er letterlijk en figuurlijk ingevlogen. Vanaf de eerste dag voelden de kleuters zich al thuis en verkenden de klas, de hoekjes, het materiaal. Ze waren ook heel blij om hun vriendjes opnieuw te zien. Iedereen koos een nieuw symbool en de verf werd bovengehaald om hun nieuw heenenweer-schrift een mooie kaft te geven. Op de kaft prijkt ook een mooi zelfportret. We speelden met een doolhof en lieten de kleuters met autootjes naar de klas rijden. Daarbij hadden we het over een lange, korte weg en we hebben de verschillende routes ook gemeten. Na de praktijk volgde een doolhof op papier. Soms durft er wel één dwars door een muur wandelen. Bij een telspel bekeken we de getallenkaartjes en plaatsen het juiste aantal poppetjes in de klas. Soms moesten we aanvullen , soms wegnemen. We maken ook speels kennis met het materiaal uit de verschillende hoekjes met de muzikale schooltas. Dit is een variatie op het muzikale pak en er zitten telkens 3 voorwerpen in die gelinkt zijn aan een hoek en waarmee we dan een spel spelen. Taalspelen, wiskundige initiatie ( tellen en rekenen ) , associatie-spelen, waarnemings-spelletjes alles komt speels aan bod. In de 3 de kleuterklas gaat er ook elke vrijdag een groepje naar de computerklas om daar  op de computer te werken. De andere kleuters blijven in de klas en die spelen vrij of gaan puzzelen. Ze doen ook elke week schrijfdans en gaan daarvoor mee met juf Elie.Het eerste groepje kon maandag al kennismaken met "de vulkaan"
We werken ook in onze Doremi met als titel : "We vliegen erin" . In deze Doremi ligt de focus op de schrijf-motoriek. Verder knutselden we ook een mini-vliegtuigje met als piloten de kleuters van de klas. Die zweven nu door de klas.
In onze godsdienstmomentjes gaat het over ons eerste thema :" welkom bij de toffe club".
Met het spel " dicht bij elkaar " toonden we dat iedereen er bij hoort en dat we er voor zorgen dat iedereen er bij hoort. ( zie foto ) We hadden het over een club en wat dat precies is en wat er daarbij allemaal bij komt kijken. Eerst en vooral een naam en na wat brainstormen kwam er ééntje met een supernaam : de vriendjes voor altijd- klas. De andere kleuters vonden dit ook super en bij het stemmen stond deze naam aan de top. De kleuters krijgen ook allemaal hun eigen lidkaart met foto. We hadden ook gesprek over de afspraken binnen onze klas. De kleuters mochten zelf aangeven wat kan en niet kan in onze klas. We maakten lijsten en ik maakte dit visueel met pictogrammen. We hebben ook een clublied en morgen zoeken we onze eigen clubgroet waarmee we elkaar elke morgen zullen groeten.
Daarna volgt de officiële opening van de klas!!!!