maandag 28 september 2015

groen, groen, groen,peren geef ik soms een ....

Dit is een deel van het versje dat Loes (onze klas-pop ) aanbracht tijdens een poppenspel. Ze had een fruitwinkeltje gemaakt en nodigde de kleuters uit om mee te spelen. 
In onze klas is de winkel nu ook een fruitwinkel geworden. Met een boodschappenlijstje komen de kleuters fruit kopen. In de fruitwinkel kunnen de kleuters het fruit ook wegen op de weegschaal. Bij een activiteit hebben we ook echt fruit gewogen. De kleuters wogen op de hand en daarna op de weegschaal. Vooraf toonden ze ze wat de weegschaal zou doen. Daarbij noteerden we op het bord met pictogrammen wat het resultaat was. Op die manier konden de kleuters heel wat ervaringen opdoen met wegen en de daarbij horende begrippen. Ondertussen namen we nog meer fruit waar. Fruit met "pit" zoals : perzik, pruim en mango. Daarna proefden we nog druiven.
De familie van de citrus-vruchten kwamen zich allemaal voorstellen in het poppenspel : de verjaardag van mandarijn. Bij het proeven van de citroen zag ik nogal wat "zure" snoetjes !!!
Na al dat proeven en waarnemen hadden we het ook nog over fruit die bij ons kan groeien en  fruit  die vooral in de warme landen groeit . Daarbij  paste een leuk prentenboek en ook het proeven van een banaan mocht niet ontbreken.
Vandaag hadden we het over etenswaren waarin fruit verwerkt wordt zoals : yoghurt, jam, taarten en koekjes, fruitsappen,...
Ik bracht ook het relaxatiespel : "de fruittaart " aan en ze vonden het heel leuk. Dit is een soort kindermassage die ze bij elkaar kunnen doen op de rug. Ze genoten en gierden het uit bij het zachte gekriebel.
Met wat technische bijstand van de kleuters bij het gebruik van een fruitpers persten we vandaag lekker vers sinaasappelsap. Ze vonden het heel lekker. Daarna proefden we nog andere fruitsappen zoals appelsap, ananassap en druivensap. Bij het proeven van het druivensap waren sommige kleuters er zeker van dat ze wijn proefden !!!!
Morgen maken we nog een gerechtje klaar . We maken rupsje Nooitgenoeg  die gaatjes knabbelt in verschillende schijfjes fruit. We maken de rupsjes met druiven op een ijzerdraadje en de rups boort zich door stukjes peer en appel. De kleuters kennen die rups uit het bekende prentenboek !!!