dinsdag 23 december 2014

Kerstmis

De laatste dagen voor de kerstvakantie verliepen heel sfeervol. We hadden een kerstboom in de klas en de kleuters mochten die zelf versieren. De kerstballen en de slingers gebruikte ik eerst om mee te tellen, te meten,...Daarna mochten de kleuters dit ook zelf verwerken bij de opdrachten op papier : 1 meer, verdelen, splitsen van 6,...
In de klas werd de winkel een heel sfeervolle kerstwinkel met veel licht en glitter. In de poppenhoek stond er een mini-boompje die de  kleuters met de versiering uit de kerstwinkel mochten versieren. 
We knutselden een kerstboompje van vilt. De kleuters leerden hoe je knopen moesten vastnaaien en ze konden de zijkanten van de boom ook al dichtnaaien. Voor sommige was dit een hele klus! Dit mooie boompje gebruikte ik voor hun nieuwjaarsbrief.
Elke dag luisterden de kleuters weer naar de avonturen van Mieke en Wouter uit het boek "O Denneboom". Ze genoten weer!!!
Kerstmis : feest van het licht. Dit werd heel duidelijk bij de de godsdienstmomentjes. De adventstijd werd voorgesteld met sterren en elke dag prikten we er een sterretje bij. Er kwam steeds meer licht bij . De liedjes :" lieve ster kom er maar bij, want jouw licht maakt mensen blij " en "sterren" klinken jullie waarschijnlijk bekend in de oren. Elke dag vertelde ik ook een stukje van het kerstverhaal. Dit kerstverhaal brachten de kleuters op het kiemmoment. Er speelden kleuters van de 2de en 3de kleuterklas mee in het toneel. Het was heel mooi om te zien. Het filmpje is te bekijken op de website van de school.
Ondertussen leerden de kleuters ook nog hun nieuwjaarsbrief. Op het prowise -bord konden de kleuters ook aan het werk met de leerspelletjes van kerst en de adventskalender van de rode vis. Achter ieder cijfer zit een leuk spelletje verborgen. De kleuters vonden dit heel leuk om te doen.
De laatste dag maakten we nog een gerechtje klaar : een kerstboompje van cake versierd met smarties ( kerstballetjes) en rode veters ( slingers). Smullen !
Geniet van de vakantie en alle leuke feesten en tot in  2015 !

                                                   Voor de laatste dagen van 't jaar
                                                      veel gezelligheid met elkaar
                                                      voor de 365 die dan volgen
                                                      veel geluk en weinig zorgen