maandag 16 juni 2014

Uitstap naar de kijkboerderij " De Pierlapont"

Vandaag zijn we naar de kijkboerderij "De Pierlapont" geweest. Het begon deze morgen al heel intens met wat spelen in het stro, glijden van de glijbaan en kennis maken met de eerste dieren : het grote boerenpaard , de ezel en een paar kalfjes.
Onze eerste activiteit heet : "Toer met de boer." De kleuters kregen wat informatie over de koe en het varken en konden daarna echt kennismaken met de dieren. Ze gaven de dieren te eten en konden ze volop aaien en bekijken. Ook de geur was niet veraf. Daar moesten sommigen toch even aan wennen. Bij de toer in de stal werd tussendoor heel wat verteld en getoond. De kleuters kregen zelf ook een varkensstaartje en we zongen het lied : "Vies klein varkentje". De meezinger van deze week !!! Verder konden ze ook verschillende soorten melk proeven.In de stal stonden ook de paarden en ook de konijnen werden niet vergeten. Als top-evenement mochten de kleuters ook op de pony's rijden. Je had die snoetjes moeten zien
Onze 2de activiteit was het bakken van een broodje. De ingrediënten werden waargenomen en de kleuters konden aan het werk : proeven, ruiken, mengen, kneden,... Het werd een hele speelse vertoning met kleine spelletjes tussendoor en een verhaal van " Kip Tok "als afsluiter. Daarbij mochten 4 kleuters als acteur meehelpen.
In de namiddag gingen we het "Pierlapad "  op. We kwamen voorbij de kippen, ganzen en de pauwen. We gaven de geiten en de schapen vers gras. De kleuters konden overal bij de dieren. De boer had een grote kruiwagen mee met het voer voor elk dier.
Op weg naar de poel konden de kleuters naar hartenlust klimmen en klauteren op de hindernissen van het avonturenpad. Hier en daar bleef er eentje hangen aan een netel of een braamtak. Dat hoort er bij als je op avontuur gaat.
Bij de poel was het dan weer veel rustiger. Voorzichtig scheppen met een schepnet en kijken of we iets gevangen hebben. We hoorden de kikkers kwaken tussen het riet.
Bij de poel kwam de huifkar ons halen en na een kort tochtje kwamen we weer op de boerderij.
De kleuters hebben enorm genoten van deze leuke uitstap ! Ik denk dat er nu al veel in dromenland zijn en misschien dromen ze van Jammie het leuke varkentje !