maandag 16 juni 2014

De boerderij

We zijn al een paar dagen bezig met ons nieuwe thema: de boerderij. De kleuters wisten al heel wat te vertellen bij het startgesprek op de eerste dag. We begonnen onmiddellijk met het grote werk en schilderden grote dozen waarvan we dieren voor onze boerderijhoek gemaakt hebben. Een ploeg enthousiaste schilders ging aan het werk en zorgden voor de basis van het varken, het paard en de koe. In onze boerderijhoek kunnen de kleuters aan de slag in de stallen : dieren voederen, koe melken, stallen uitmesten,.... Ze vinden er laarzen, een overall, melkstoeltjes, een kruiwagen,... Iedere kleuter knutselde z'n eigen varken of koe, ze knipten de verschillende onderdelen uit en puzzelden hun dier in elkaar. Deze week zorgen we nog voor de afwerking: moddervlekken bij het varkentje en de vlekken bij de koe. Verder maken ze hun eigen woordenboek over het thema en de kaft van het boek is een mooie tekening over de boerderij. In een andere bundel maken ze werkjes .
We hadden het al over het schaap, de koe en het varken. Met een lied en een hand-pop startten we iedere keer het gesprek. We hadden het  bij ieder dier over de typische kenmerken van elk dier, hun geluid, de jongen, voeding, leefgewoontes , het nut voor de mens,...
Bij het schaap namen we wol waar, toonde ik hoe je moet breien en kwamen ze heel wat te weten over het schaap bij het bekijken van een filmpje.
Bij de koe bekeken we de melkproductie en namen we  zuivelproducten waar. We maakten lekkere aardbeienmelk klaar. Mmmm.... lekker. Hier en daar zat er eentje met een melksnor!
Op vrijdag bekeken we alles over het varken en het lied: "vies klein varkentje " mocht natuurlijk  niet ontbreken.