dinsdag 18 maart 2014

Lente

We konden al volop van het mooie weer genieten en we maakten het ontwaken van de natuur mee. De lentebloemen kregen een plaatsje in de klas en werden iedere dag waargenomen. In het begin was er nog niet veel te zien, we hadden planten mee waarvan de botten alleen nog maar te zien waren. Nu staan ze al volop in bloei.
We bekeken bollen en zaadjes. Op de vraag : " Waar komen de zaadjes vandaan, wie of wat maakt er zaadjes? " hadden de kleuters niet onmiddellijk een antwoord. Uit de winkel, uit zo'n zakje, bij de boer, in een fabriek,...klonk er aarzelend. Bij het waarnemen van een paar zaaddozen van enkele planten en het bekijken van docu-boekjes over de paardenbloem en de zonnebloem werd alles duidelijk voor de kleuters.
We bekeken ook een filmpje over zaadjes die zich op verschillende manieren verspreiden.
Intussen weten ze al hoe ze moeten zaaien en wat  er dan gebeurt. We probeerden dus een paar dingen uit . Wat als we bij het zaaien telkens één element weglaten. bv. geen water geven of geen licht of geen aarde ??? We probeerden dit allemaal uit en zijn dit nu al een paar dagen aan het volgen. Ze vinden dit heel boeiend.
De kleuters knutselden een mini-tuintje ( brik) en een tuinmannetje (fles). Ze zijn nu zelf volop bloemen aan het zaaien in hun mini-tuintje en zaaien gras of tuinkers  bij het tuinmannetje. Binnenkort heeft ons tuinmannetje een heel fris, groen kapsel.
De kleuters schilderden ook mooie bloemen. We gebruiken die bloemen in de bloemenwinkel. De kleuters krijgen als budget € 5 en maken zelf uit wat voor combinaties
er mogelijk zijn. ( bv. 5 ; 3 en 2 ; 4 en 1;...)
De kleuters kunnen ook mini-tuinen namaken aan de hand van een plan, een plattegrond.
Ze kunnen ook een eigen tuin ontwerpen.
Naar aanleiding van het sprookje " Jaak en de bonenstaak" laten we nu een boon in een bokaal ontkiemen. Door het glas kunnen we het ontkiemen goed volgen. Gelukkig zijn het bij ons geen wonderbonen en groeit de plant nog niet door het dak.
Naast de planten namen we ook een kijkje bij de dieren. Er zijn dieren die groeien in de buik van het mama-dier en er zijn dieren die groeien in een ei. Daar moesten ze toch wel even over nadenken bij het overlopen van de dieren. En wat als een beer een eitje wil uitbroeden,
het verhaal loopt nog helemaal anders af als het eitje een eikel blijkt te zijn. Naar aanleiding van dit verhaal bracht een kleuter zijn eigen "eikje" mee. Hij heeft een eikel geplant ( in super-aarde  !!)en daaruit is intussen  al een flink plantje gegroeid.
Vandaag hadden we het nog over vogels in de lente en bracht ik het koekoeksspel aan.