vrijdag 28 februari 2014

Ridders en prinsessen

De kleuters genoten van hun ridder en prinsessen-thema. Het was echt leuk !!
We begonnen met een koffer met wat attributen die horen bij een ridder of prinses.
Daarna gingen we na hoe een ridder, prinses eruitziet, wat zijn hun typische kenmerken.
We bekeken heel wat prenten en ook de boekenkast stond vol met docu-boeken over dit thema.
De kleuters konden ook hun eigen outfit ontwerpen op papier. De meisjes ontwierpen hun eigen jurk, schoenen en hoed. De jongens ontwierpen hun eigen schild, hun wapenrok en helm.
De kleuters dachten daar heel goed over na. In de namiddag mochten de kleuters telkens hun ontwerp in het echt namaken. De meisjes schilderden hun hoed. De jongens schilderen hun kartonnen schild ,op hun T-shirt ( wapenrok ) kwam hun schild in het klein. 
Een "kasteel" ! De kleuters kwamen heel wat te weten over hoe een kasteel eruitzag, waarom ze op die manier hun kastelen bouwden en hoe ze daar leefden. De kleuters tekenden en knutselden met een schoendoos hun eigen kasteel. We maakten ook plannen om van de poppenhoek een kasteel te maken. De kleuters gaven zelf aan , aan welke voorwaarden het kasteel moest voldoen. Stevige hoge muren, kleine ramen, een poort, kantelen, een ophaalbrug,...
De eerste ploeg maakte het ontwerp op grote stukken karton. De juf zorgde voor het grove snij -en knipwerk voor de ramen en de kantelen. Daarna volgden een paar ploegen die het kasteel schilderden. Het resultaat mocht er zijn !
De kleuters brachten ook hun eigen spullen mee  en we maakten van de verkleedhoek een torenkamer voor de prinsessen met een rek vol prinsessenjurken en een wapenkamer voor de ridders met wapens, schilden, helmen en verkleedkledij. De kleuters hebben daar de hele week in kunnen spelen en genoten met volle teugen. De ridders vlogen op hun paarden naar hun kasteel en prinsessen kozen met precisie hun perfecte jurk en schoenen.
Naast het ontwerpen en het knutselen konden de kleuters spelen met een smartgame : "Camelot". Daarbij moesten ze bij ieder opdracht met de blokken een weg bouwen van de ridder naar de prinses. Bij de kasteelpuzzel maakten ze telkens het kasteel na die op de opdrachtkaart stond. Ze moesten daarbij letten op de details: wat staat er, waar staat het. Bij deze spelen kwam heel wat logica en ruimtelijk inzicht aan bod.
Verder maakten ze nog wat werkjes in hun Doremi.
Een stukje techniek mocht ook niet ontbreken. Op een heel eenvoudige manier knutselden we een katapult . De kleuters vonden dit boeiend om daar mee te experimenteren. We brachten ook de techniek van het weven aan. Met een stappenplan erbij konden  de kleuters dit in de namiddag uitproberen. 
We knutselden deze week ook  nog een foetsiepopje. Dit is  een kasteel (beker) waaruit  een mini-ridder of mini-prinses tevoorschijn kan komen.
Na die twee intense weken kwam deze namiddag de apotheose met een heel leuk carnavalsfeest. De kleuters mochten in hun ridder/prinses-outfit op het podium paraderen en per klas werd een prins en prinses Carnaval gekozen. Er waren ballonnen, ze gooiden met serpentines,ze konden dansen en keerden dan in stoet ( al toeterend!) terug naar hun klas. Onderweg stonden heel wat ouders, grootouders te kijken .Dit maakte het voor de kleuters natuurlijk nog veel leuker. 
Prettige vakantie !!!