zondag 16 februari 2014

ik heb een doos vol lettertjes....

Met een hengel viste ik een paar letters uit een doos en de kleuters reageerden enthousiast van... dat is een letter van mijn naam of van m'n broer z'n naam,... De kleuters zagen hoe die letters woorden vormden en we waren begonnen.
Die eerste dag maakten een paar kleuters een letterlotto met afbeeldingen uit tijdschriften.
De bijhorende letters( kopje van de afbeelding ) konden ze opvissen met een hengel. Ze speelden heel graag met dit spel.
We vertelden ook verder uit het boek van Indi. Ze loste elk probleem heel origineel op en kreeg daarvoor telkens een veer.
Deze week konden de kleuters hun veren verdienen met taalspelletjes : rijmen, woordstukjes, kopje van een woord, hakken en plakken ( van letters tot woorden )
Bij het laatste verhaal uit het boek gaf Indi haar verentooi weg om de papegaai te helpen en daardoor had ze geen enkel veer meer. Dit gebeurde de dag voor haar verjaardag. De kleuters leefden enorm mee met het gebeuren, je had die gezichtjes moeten zien. Het verhaal kende toch wel een "happy end" . Indi's  vader vond het zo mooi wat ze gedaan had dat hij haar , op haar verjaardag, een prachtige verentooi gaf met 10 veren. De kleuters vonden het einde " prachtig" en genoten met volle teugen.
Verder hadden we het ook over het ABC en de kleuters versierden bijna allemaal een letter uit het alfabet, ze zochten die letter ook  in tijdschriften.Ze tekenden er ook nog iets bij :
een voorwerp met die letter als kopje.
De kleuters maakten ook hun naam met leesletters, ze stempelden hun naam en maakten die met letterblokjes.
Verder haalden we weer heel wat lettermateriaal uit de kast waar de kleuters naar hartenlust mee aan het werk konden.
In de klas hadden we ook een letterwinkeltje. Elke dag visten we een letter uit de letterdoos
en die letter werd letter van de dag. De kls. kregen wat huiswerk en mochten thuis voorwerpen zoeken met die letter als kopje en meebrengen voor het  letterwinkeltje.
De kleuters waren daar de hele week enthousiast mee bezig en brachten heel originele dingen mee. Elke dag werden de voorwerpen besproken en  kregen ze een plaatsje in de letterwinkel. Zo werden de letters l, z , v en a voor een dag in de schijnwerper geplaatst.
Bedankt aan alle mama's, papa's,....die heel enthousiast  hielpen meezoeken.
Morgen beginnen we aan het "langverwachte " thema : ridders en prinsessen !!!!