zondag 12 januari 2014

De ruimte

Na een dagje rond Driekoningen begonnen we aan ons nieuw thema : de ruimte.
Na wat brainstormen rond het nieuwe thema zijn we er letterlijk "ingevlogen". De eerste dagen hadden we het over de dingen die we in het heelal zien : de maan , de zon en de sterren, de planeten. Gewapend met heel wat info-boeken en wat prenten hadden we gesprekjes over deze items.  De kleuters wisten er ook al heel wat over te vertellen. Met een wereldbol en een lamp ( de zon )toonde ik aan de kleuters hoe dat nu gaat met "dag en nacht ". Zo konden ze min of meer zien hoe dat echt in z'n werk gaat.
Natuurlijk hadden we het daarna over het reizen in de ruimte. De kleuters zaten heel geboeid te luisteren en te kijken naar de info over astronauten, de raket. We hadden het ook even over de dingen die de mensen bouwen in de ruimte zoals satellieten en een ruimtestation.
Daarna was het tijd voor de ruimte-hoek. Met wat bouwblokken kunnen de kleuters raketten  bouwen en eenmaal aangekomen op de maan kan de astronaut ( met ruimtepak, moonboots en helm ) maanstenen verzamelen.
Verder knutselden de kleuters de maan met een astronaut. Ze werken ook in een cijferboekje , maken een woordrups en er staan ook heel wat opdrachten in hun Doremi.