maandag 11 november 2013

Kleuren

Buiten ziet het soms wat donker en grijs uit, maar in onze klas barst het van de kleuren.
Met het boek " kleuren ontdekken" vol met grappige dieren startten we het thema.
Kleuren bekijken maar zelf kleuren maken, dat is nog leuker. De kleuters konden volop experimenteren met het mengen van de hoofdkleuren en maakten zo oranje, groen en paars. Ze vonden het iedere keer weer fantastisch om dat mengen tot een nieuwe kleur mee te maken en te observeren. In een matrix-rooster kleuren de kleuters elk vakje in de juiste kleur ( resultaat van het mengen ) Dit is al een hele opdracht.
Bij een zoek en telwerkje moeten de kleuters tellen hoeveel kleurpotloden er ontbreken en wat voor kleur die hebben. 
Stel je voor : een wereld zonder kleur. Na een gesprekje daarover brachten we het verhaal van de kleurendief. Dit verhaal wordt ook gebruikt als rode draad bij het optreden van het grootouders-feest.
We hadden het ook over kleuren die bepaalde gevoelens oproepen of je ergens doen aan denken. Kleuren kan je ook sorteren volgens warme en koude kleuren. Met prenten met enkel warme of koude kleuren konden de kleuters de sfeer bespreken en konden ze hun eigen voorkeur naar voor brengen.
Met de letterblokjes maakten de kleuters de namen van de kleuren na en bij elk woord mogen ze dan iets tekenen met het specifieke kleur. Ze maken die woorden na van de woordkaarten.
De kleuters konden ook vertellen over hun lievelingskleur.Het boek " Eefje Donkerblauw"
past daar perfect bij. Eefje houdt ontzettend veel van donkerblauw en alles in haar huis en haar kledij is dus donkerblauw.
Deze week  gaan de kleuters aan de slag met de donkerblauwe verf en experimenteren met het maken van verschillende tinten van een kleur door het bijvoegen van witte of zwarte verf. Ze ontwerpen voor Eefje Donkerblauw een nieuwe outfit in blauw tinten.
In het boek van Eefje Donkerblauw zitten er 3 mica-raampjes (geel/rood/blauw) en de kleuters kunnen de hele wereld bekijken in een van de 3 kleuren of wat als ze door 2 raampjes tegelijk kijken !!!
In de dierenwereld vind je veel dieren met prachtige kleuren.Er zijn dieren die zich kunnen verstoppen door hun kleuren, of die een vijand kunnen verjagen of die zich mooi maken met hun kleuren. De kleuters konden deze wonderen van de natuur bekijken aan de hand van prachtige natuurfoto's en dit vonden ze heel interessant. De kameleon mocht natuurlijk niet ontbreken in het rijtje.
Er volgt nog een kleurige week !!!!